La legislació europea marca que l'ambient pot tenir 15 contaminants diferents. Un n'és el diòxid de carboni i aquests dies n'hi ha més concentració a la nostra ciutat. Per llei el límit d'aquest compost químic està marcat en un nivell de 400 micrograms per metre cúbic. Ara hem arribat als 200, que és quan comença a ser perjudicial per a la salut i per això s'ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica. Des de la Generalitat s'afirma que no és la primera vegada que s'arriben a aquests nivells de contaminació, però que des de fa uns anys el Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire recomana informar els ciutadans per ser-ne els primers afectats però, també en bona part, per ser els responsables de la contaminació. I és que a Barcelona es fa un abús, diuen, del vehicle privat. Segons Farran, una manera de conscienciar la població i ajudar el medi ambient seria encarir els aparcaments i les zones blaves i verdes i abaratir el transport públic en dies com avui. De moment el protocol d'emergència queda activat tota la setmana a l'espera que marxi l'anticicló que empitjora encara més, la qualitat de l'aire.

L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de millora de la qualitat de l’aire, per complir els límits de contaminants exigits per la normativa comunitària. A més de reduir la velocitat a les vies ràpides de l’àrea de Barcelona, el protocol també obliga a informar la població perquè utilitzi els transports públics. S’ha instat també companyies elèctriques i cimenteres a reduir les emissions.

La Direcció General de Qualitat Ambiental ja havia previst la possibilitat de reactivar la declaració d’episodi ambiental de contaminació després de la pausa d’aquest cap de setmana llarg, en què les activitats i les emissions en l’àrea més afectada pels alts índexs de diòxid de nitrogen (NO2) s’han reduït notablement. El protocol ja va estar actiu entre dimecres i dijous de la setmana passada i, tenint en compte les previsions meteorològiques, aquest dilluns serà necessari tornar-lo a aplicar.

El temps no ajuda

L’anticicló continuarà afectant de ple Catalunya durant tota la setmana. L’estancament de l’aire, causat per les altes pressions i les inversions tèrmiques associades, continuaran afavorint la concentració dels contaminants a prop del sòl i en dificultaran, per tant, la dissipació.

El moment més conflictiu podrà ser a les primeres hores del matí, quan hi ha el màxim de trànsit rodat, que coincideix sovint amb el moment més intens de la inversió tèrmica, un fenomen meteorològic que acusa encara més que els contaminants quedin atrapats a les parts baixes, com és el cas de la ciutat de Barcelona. Les altes pressions sembla que tindran continuïtat no només aquesta propera setmana, sinó que es podrien allargar fins a pocs dies abans de Nadal.