La saviesa popular parla que “per Santa Llúcia, un pas de puça; per Nadal, un pas de pardal; per Sant Esteve, un pas de llebre; per l’any nou, un pas de bou i per Reis, el dia creix”. Aquesta dita fa referència a les hores de llum solar que hi ha a mesura que ens apropem al solstici d’hivern, i un cop ja hi hem arribat, a partir del 21 de desembre.

Des de l’inici de la tardor i fins a aquest dilluns les hores de llum solar han anat disminuint, però a partir d’ara el sol es pondrà cada dia uns segons més tard. Això no vol dir que el dia es faci més llarg, perquè durant els matins el sol encara sortirà una mica més tard cada dia fins al dia 4 de gener.

Els petits canvis en la posta i sortida de sol seran gairebé imperceptibles perquè a les nostres latituds els canvis són de pocs segons cada dia. Per exemple, aquest dilluns el sol es començarà a pondre a les 17.22 h i ho seguirà fent més o menys a la mateixa hora fins al dia 15, quan es pondrà a les 17.23 h. L’últim dia de l’any el sol ja es pondrà una mica més tard, a les 17.32 h. Es tracta de només 10 minuts en 20 dies.

A les zones més properes a l’equador, aquests canvis són més destacats perquè augmenten un o dos minuts minuts cada dia fins a l’inici de la primavera.