L’estudi presentat per la Unitat del Son de l’Hospital Vall d’Hebron ha analitzat la qualitat de somni dels catalans amb motiu del Dia Mundial del Somni, que se celebra aquest divendres.

L’alteració més freqüent observada, en un miler de catalans, ha estat l’eficiència del son, ja que més del 75% dels enquestats van afirmar que dormien menys del 65% del temps que passen al llit, i el 5% va incidir en una important afectació que això tenia durant el dia. L’eficiència del son mesura les hores reals de descans de les persones i el resultat de l’estudi conclou que els catalans descansen unes sis hores de mitjana, quan haurien de fer-ho set hores. Concretament, a la província de Barcelona només el 20% de la població dorm més de set hores.

L’estudi també ha revelat que els catalans, en general, no solen prendre medicació per millorar la qualitat del son, ja que del 83% que té una qualitat de son millorable, només el 7% afirma que pren medicació més de tres vegades a la setmana.

Pel que fa als menors, els pediatres alerten dels trastorns respiratoris del son. El somni no reparador dels nens pot afectar el comportament i alterar el desenvolupament cognitiu dels menors. Aquests trastorns es manifesten a través dels roncs, somni inquiet i pauses respiratòries, i poden tenir conseqüències durant el dia en forma de cansament, mal de cap o agressivitat.