"Nosaltres. en primer lloc, volem tornar a rebutjar que el Reial Dret 12/2012 es posés en marxa, per una qüestió molt bàsica que no hem d'oblidar, que és que vulnera els drets de les persones que estan directament afectades, sinó totes les persones de l'estat espanyol."

La Plataforma en Defensa de l’Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat) ha manifestat la voluntat de posar fi a l’actual situació de desatenció mèdica dels immigrants, després que s’aprovés el Reial Decret 16/2012 que n’excloïa a les persones que no estiguessin donades d’alta a la Seguretat Social, així com a tots els immigrants irregulars de l’estat.

La nova legislació va ser aplicada de forma diferent a cada comunitat autònoma. Catalunya es va comprometre igualment a atendre els ciutadans estrangers empadronats aquí, encara que no fossin beneficiaris del Sistema Nacional de Salut. La manca de cobertures fa necessària la contractació de servei mèdic privat o que directament les persones no puguin fer front al pagament de la factura dels centres sanitaris públics. La PASUCat va néixer amb l’objectiu de garantir l’assistència sanitària.