El 2016 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar un projecte per cedir sòl municipal qualificat per a habitatge públic a cooperatives. Un exemple n’és l’edifici Cirerers, situat al barri de les Roquetes. Serà un edifici de cohabitatge, és a dir, seran habitatges públics, però els gestionarà la comunitat. El primer exemple d’habitatge en cessió d’ús és un edifici situat a Can Batlló.

L’edifici de fusta més alt de l’estat

L’edifici Cirerers té vuit plantes i s’ha convertit en l’edifici més alt de l’estat construït amb fusta. Ja hi ha l’estructura feta i els treballs acabaran el novembre d’aquest any. Hi viuran 32 unitats familiars, que es repartiran en pisos a partir de 40 m2, tot i que l’espai que podran utilitzar els veïns serà molt més ampli.

Cada planta trindrà espais pels veïns on hi haurà serveis, com rentadores o estenedors, i que permetran la convivència amb la resta dels inquilins. A més, hi haurà altres zones comunitàries, com ara una sala polivalent, una zona d’emmagatzematge o aparcaments per a bicicletes.

L’edifici s’ha construït tenint en compte el compromís amb la ciutat, de manera que l’arquitectura s’integri amb la resta d’edificis, el compromís amb la comunitat i, també, amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un edifici sostenible i ecològic

L’edifici dels Cirerers és sostenible i ecològic. L’arquitecte i membre de la cooperativa Celobert, Diego Carrillo, explica que això es deu a dues estràtegies. D’una banda, els materials són d’origen orgànic i, per tant, reciclables.

D’altra banda, la demanda energètica de l’edifici és mínima. Carrillo assegura: “Es pot reduir la demanda energètica de l’edifici pensant-ne l’arquitectura, és a dir, aprofitant el sol a l’hivern i protegint-se del sol a l’estiu.” A més, l’habitatge està equipat amb plaques fotovoltaiques i sistemes d’energia renovable.