Davant l'espectació que desperta l'Ebola el primer missatge ha volgut ser de calma, el pacient no té tots els símptomes de la malaltia però calia activar el protocol d'actuació perquè el risc zero mai existeix. JOSEP MARIA GATELL Cap del Servei de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona "La probabilitat que sigui un cas confirmat d'ebola jo crec que és molt baixa o gairebé remota. Però com que el risc zero no existeix, s'ha d'extremar les precaucions i la prudència". ANTONI MATEU Secretari de Salut Pública Es tracta d'un diplomàtic senegalès de 36 anys que ha ingressat al Clínic aquesta matinada amb malestar general i febre inferior a 38 graus. Això sol no hauria estat motiu d'alarma. Però havia estat a un dels països amb Ebola, Guinea Conakry, feia només quatre dies. A l'Hospital Clínic se li ha fet l'anàlisi que determinarà si es tracta d'Ebola o no, els resultats es tindran demà. Aquest és el primer cas sospitós d'Ebola que es detecta a Catalunya, però el tercer de l'Estat. Fa una setmana, es va detectar un possible cas a Alacant, i fa uns dies, a Biscaia; tots dos van donar negatiu. L'únic cas positiu a tot l'Estat va ser el del sacerdot Miguel Pajares, que havia estat treballant a Libèria, va ser l'únic mort occidental.

Segons el secretari de Salut Pública, el doctor Antoni Mateu, l’home ingressat havia viatjat a Guinea —un dels països afectats pel virus — entre el 17 i el 19 d’agost, un circumstància que va fer prendre la decisió d’ingressar-lo de forma preventiva. Tot i això, la febre del pacient no ha arribat als 38,3 graus, la temperatura mínima que generen les febres relacionades amb el virus d’Ebola.

L’home, veí de Barcelona des de fa cinc anys, està ingressat en una de les tres habitacions d’aïllament que té l’Hospital Clínic i es troba en situació d’estabilitat. Mateu ha explicat que el resultat de les proves que se li han efectuat es coneixeran aquest dissabte al vespre.

La responsable de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Anna Rodés,va explicar fa unes setmanes que Catalunya “està preparada per aplicar mesures de prevenció del contacte directe amb malalts” i ha recordat que, en cas de possible infecció, el centre de referència seria l’Hospital Clínic.

El tercer cas de possible infecció a l’Estat en una setmana

Aquesta és la tercera vegada que es detecta un possible cas d’infecció a l’Estat espanyol. El passat dissabte 16 d’agost un home va ingressar a l’Hospital Sant Joan d’Alacant amb uns símptomes que podien fer pensar que es tractava d’una infecció del virus d’Ebola, tot i que les proves que se li van fer van descartar aquesta possibilitat.

Una situació similar es va produir dimarts passat, quan l’Hospital Universitari Basurto, a Bilbao, va tractar un altre cas de possible infecció. Les proves van determinar que aquest pacient no tenia el virus d’Ebola, sinó malària.