En l'últim any el sector de la construcció ha continuat destruint llocs de treball, gairebé en un 3%, i la indústria ha quedat estancada, segons l'informe que ha presentat aquest matí la UGT. L'únic sector que ha crescut ha estat el dels serveis, amb poc més de 2 punts. Unes xifres que, segons el sindicat, no són suficients CAMIL ROS, secretari de Política Sindical d'UGT Catalunya "És cert que s'ha incrementat l'ocupació en un 1,7%, hi ha prop de 50.000 més donades d'alta a la seguretat social que fa un any, Però també hem de dir que en l'acumulat des de l'inici de la crisi s'han destruit 500.000 altes a la seguretat social." El sindicat alerta que el creixement de l'ocupació en el sector serveis no és motiu de triomfalismes, ja que es deu a la creació de llocs de treball precaris i estacionals. Prova d'això és que 1 de cada 5 llocs de treball creats en l'últim any provenen de les empreses de treball temporal. Al juny d'aquest any s'havien afiliat a la Seguretat Social gairebé 10.000 persones més que el juny de 2013 per feines d'ETT, fet que suposa un increment de gairebé el 29%. "Per tant el pou de precarietat laboral i en alguns casos d'explotació laboral que s'està generant entorn de les ETT i del sector serveis es veu perfectament en aquestes dades." Un altre factor que segons el sindicat ajuda a precaritzar una mica més el mercat de treball és que la creació d'ocupació en règim d'autònoms supera la del règim general. Un fet, segons el sindicat, que posa de manifest el creixement de la figura del fals autònom per aconseguir una feina.
El sindicat UGT ha denunciat que, tot i que s’ha reduït la desocupació en un 3,5%, en els últims set anys s’han destruït més de 501.855 llocs de treball a Catalunya. L’àmbit de la construcció n’és el més afectat, amb l’eliminació d’uns 4.500 llocs de feina el darrer any. Pel que fa al sector agrícola i l’industrial, estan estancats i només s’ha creat un 0,2% i un 0,3% d’ocupació, respectivament. L’informe detalla que s’han destruït un miler de llocs de feina en la indústria del paper i la tèxtil; a l’altra banda de la balança hi ha la indústria dels productes alimentaris, la química i la farmacèutica, on s’han creat uns 2.700 llocs de treball.
Al sector serveis també s’ha generat ocupació, amb la creació de més de 50.000 llocs de feina al 2013. Tot i així, UGT critica que un percentatge important de les contractacions s’han fet a través d’empreses de treball temporal i comporten una feina precària. Concretament, les ETT han generat 9.458 nous llocs de treball en aquest àmbit, un 30% més que l’any anterior. La creació de feina es concentra en els serveis de menjar i begudes (7.000), el comerç (11.000) i les activitats relacionades amb l’ocupació (9.000).