Els Bombers de Barcelona han confirmat que utilitzaran drons per lluitar contra els incendis forestals, tal com ja va avançar betevé. A partir de la setmana vinent, s’activaran en cas d’emergència però també de manera preventiva. Segons l’Ajuntament, l’ús d’aquests aparells facilita la presa de decisions i permet treballar amb més seguretat a la zona del foc.

Els drons estan dotats amb càmeres de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu. Les imatges es rebran en temps real i hi haurà algú encarregat de visionar-les, però no quedaran gravades. Cada vol serà d’un màxim de 15 minuts i haurà d’estar supervisat pel cap de la intervenció.

Aquesta tecnologia ja es va provar el 2021 en un projecte pilot a Collserola i a la platja. En l’àmbit forestal, es va centrar en la prevenció d’incendis, mentre que a la costa va servir per controlar l’aforament de les platges en un context de pandèmia. Al litoral barceloní, l’experiència es repetirà a partir d’aquest mes de juny.

Dispositiu per als mesos de calor

La campanya forestal s’ha iniciat aquest mes de juny i estarà activa fins al setembre, coincidint amb els mesos de més calor. En aquest període, es reforça i s’adapta el dispositiu per donar una resposta ràpida i eficaç a possibles incendis. De manera preventiva, els Bombers faran recorreguts diaris per l’entorn forestal.

A més, per als moments més delicats, es preveuen rereguardes preventives que s’activen en condicions climàtiques adverses, segons el vent, la humitat i la temperatura. En aquests casos, es mobilitzaran recursos, vehicles i efectius, que es desplaçaran a Collserola. Si és necessari s’establiran punts de vigilància fixa a les hores de més risc.

Campanya prèvia

Des del Parc Natural de la Serra de Collserola preveuen un estiu difícil en la prevenció d’incendis, sobretot per la poca pluja prevista per a aquest estiu i per les altes temperatures. Per això, la lluita contra els incendis va començar fa mesos, amb tasques preventives i el desplegament dels Bombers a la serra barcelonina. En aquesta línia, al maig es va tornar a posar en funcionament el Parc de Bombers de Vallvidrera per arribar de manera més ràpida a la zona forestal.

Un estiu fort de calor: així serà el temps a Barcelona i a gairebé tot Europa

L’any passat, van haver-hi 19 incendis a Collserola que van cremar prop de 18 hectàrees. Per prevenir-los, els Bombers de Barcelona han fet diverses xerrades i sessions informatives amb recomanacions pràctiques per evitar els incendis i consells sobre com actuar en cas de foc. Segons la Memòria de la campanya del Dispositiu de Prevenció d’Incendis forestals de l’Àrea Metropolitana de Barcelona del 2020, Collserola afronta una mitjana de 47 incendis anuals.