L’Ajuntament de Barcelona té previst desplegar aquest estiu un sistema de vigilància amb drons per controlar els incendis forestals a Collserola. Segons ha explicat a betevé el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, “està previst en el pla d’estiu un sistema de drons tant a platges com a Collserola per estar molt més a sobre de potencials incendis”.

El 2021 ja es va fer una prova pilot amb aquests dispositius tant a Collserola com a les platges i, després de l’experiència obtinguda, aquest estiu volen posar en marxa el nou sistema de vigilància. De fet, al litoral barceloní hi haurà drons a partir d’aquest juny per controlar-ne l’aforament.

En el cas de Collserola encara no està clar quan es desplegaran els drons perquè el servei està pendent de licitació. Al portal de contractació electrònica de l’Ajuntament, hi consta la convocatòria, que es va tancar el 31 de maig, però encara no s’ha anunciat qui s’encarregarà del servei.

Els veïns demanaven el control forestal amb drons

Just fa un any de l’incendi que va cremar 12 hectàrees a Collserola, molt a prop del barri de Canyelles. Aleshores els veïns van denunciar la manca de vigilància a la zona i van reclamar controlar-la amb drons si feia falta. Una petició que el consistori podria fer realitat aquest estiu, quan la poca pluja prevista fa pronosticar una campanya complicada per als bombers.

L’estiu passat, en tan sols dos mesos hi van haver almenys vuit incendis a Collserola que van fer saltar les alarmes de molts veïns. Alguns dels focs, a més, es van concentrar a les mateixes zones. Al parc s’hi produeixen de mitjana 47 incendis anuals.