La Francesca Peiró és l’única catedràtica del Departament d’enginyeria electrònica i biomèdica de la Universitat de Barcelona. Tot i que, mai no s’ha sentit discriminada a l’hora de prosperar en la seva carrera, reconeix que, en el seu àmbit, la presència de dones en càrrecs de responsabilitat és gairebé inexistent.

En l’àmbit de la ciència, la presència de dones catedràtiques en les universitats espanyoles és mínima. Fins a un 40% dels càrrecs són ocupats per dones, les posicions que ostenten, però, són sobretot de baix grau. En aquesta tipologia de carreres, hi ha un equilibri de gènere en els càrrecs de professorat assistents i en el camp d’investigació en formació. A mesura que augmenta la responsabilitat, però, la infrarepresentació de dones en aquestes categories es fa evident.

 

La presència de dones és encara inferior a carreres com la de Física, en què cau fins al 20 %. I s’accentua encara més en els càrrecs de lideratge. És el que coneixem com a sostre de vidre.

Segons Peiró, “s’haurien de posar en marxa polítiques universitàries per tal de millorar la poca presència de dones en aquests càrrecs”. La catedràtica proposa polítiques d’alternança, entre homes i dones o treball de col·laboració, com per exemple co-dirigir instituts o projectes.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Deuwatts: Dones i ciència” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/deuwatts/deuwatts-dones-i-ciencia/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La manca de referents femenins desmotiva les dones

A la Facultat de Física de la UB, només un 25 % dels alumnes són dones. La manca de referents d’investigadores femenines o la dificultat per conciliar els projectes de recerca amb la vida familiar són, segons les noves generacions de científiques, els factors que justifiquen aquesta manca de representació.

Sònia Estradé, doctora en nano-ciències i presidenta de la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Física de la UB, considera que, per tal de motivar les dones perquè es decantin per les carreres científiques, cal fer canvis estructurals. El primer pas és modificar la base: “com a dones, ens socialitzen per agafar menys riscos. Una carrera tan arriscada i tan competitiva com és una carrera de ciència, potser la veiem com menys pròpia o menys accessible a nosaltres, per la manera com ens han educat”, afirma.

 

Diverses entitats com l’Associació de Dones investigadores i Tecnòlogues reivindiquen la igualtat d’oportunitats. Per això treballen, perquè es visibilitzin més dones a la ciència i que aquestes puguin participar en la presa de decisions. La lluita contra aquests estereotips es va fer visible, per exemple, en la darrera Biennal de Ciència de Barcelona, celebrada aquest febrer a Barcelona.