La Biennal Ciutat i la Ciència ja està en marxa. La cita ha començat amb una trobada de “100tífiques”, és a dir, de 100 científiques i tecnòlogues. L’objectiu és posar en relleu les dones investigadores, que sovint són oblidades perquè l’estereotip encara lliga la ciència només amb els homes. Totes elles denuncien que la seva feina passa desapercebuda per la societat i també en el món de l’educació, en el qual no es posen com a referents per als més petits. Per combatre-ho, preparen més d’un centenar de xerrades i ponències que faran per escoles de tot Catalunya simultàniament el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, el proper 11 de febrer. Volen canviar la percepció dels més petits.

“Volem visibilitzar-nos perquè no sempre se’ns té en compte, i apropar aquest sector a la societat, a les escoles, i especialment per encoratjar les nenes. Han de saber que elles també poden ser científiques si ho volen“, explica una científica. En la mateixa línia es pronuncia una altra investigadora: “Els hem de descobrir aquesta possibilitat, en la qual poden ser molt bones, i no reduir-la només a un sector de la població”. Algunes d’elles, de fet, confessen que no van apostar del tot per la seva vocació per falta de referents: “No em vaig atrevir a fer una carrera d’enginyeria perquè no tenia cap referent femení al costat que m’expliqués que ho podia fer”.

Per la seva banda, l’Ajuntament ha celebrat aquesta acció i ha assegurat que n’impulsarà més. L’alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat que “necessitem que aquestes dones científiques, que tenen una passió, un coneixement i una expertesa de primer nivell, vagin a les escoles i que les nenes puguin veure-s’hi reflectides per al dia de demà“.

La desigualtat de gènere, també present en la ciència

Aquesta iniciativa vol visibilitzar la dona però també criticar, una vegada més, les desigualtats que pateixen. També en aquest sector perceben sous més baixos per fer la mateixa feina, per exemple. També denuncien la poca presència femenina en posicions de lideratge. De fet, segons alguns estudis, aquestes places de decisió en entitats de recerca són ocupades un 75 % per homes i només un 25 % per dones.