(ACN/Redacció) “Ens hem hagut d’empassar les llàgrimes quan algú ens deia: ‘No em deixis morir sol’“. Amb aquestes paraules s’ha expressat la infermera d’urgències de l’Hospital Vall d’Hebron Aroa López en l’acte d’homenatge a les víctimes del coronavirus, que s’ha celebrat aquest dijous al matí a Madrid. López hi ha intervingut en representació dels professionals sanitaris. “He tingut experiències molt difícils, però aquesta ens marcarà per sempre“, ha remarcat.
Aquesta infermera ha recordat els moments més durs de la pandèmia: “Ens hem sentit impotents, amb una sensació brutal d’incertesa, i la pressió d’haver d’aprendre i decidir sobre la marxa. Hem donat tot el que teníem, hem treballat al límit de les nostres forces”. López ha demanat no oblidar aquest esforç, ha fet una crida a seguir respectant les recomanacions sanitàries i ha reivindicat la sanitat pública: “Qui hi havia darrere els EPI no eren herois, érem persones”.
La sanitària del Vall d’Hebron també ha agraït els aplaudiments de la ciutadania, però ha recordat “als poders públics” que “no hi ha millor homenatge que vetllar per la nostra salut i la dignitat de les nostres professions”. “Qui cuidarà de nosaltres si la persona que ens cuida no pot fer-ho?”, ha qüestionat.
L’Estat ha homenatjat les víctimes del coronavirus en una cerimònia a la qual han assistit autoritats estatals i internacionals, així com un centenar d’afectats per la malaltia i treballadors essencials. Unes 400 persones reunides a la plaça de l’Armeria del Palau Reial han recordat les víctimes mortals de la pandèmia al voltant d’un peveter amb una flama encesa. Hernando Calleja, germà del periodista José María Calleja, mort per coronavirus, ha fet una crida a preservar la memòria d’aquells que han perdut la vida “brutalment”.
“La memòria és un deure”, ha remarcat Calleja, que ha recordat que “la covid-19 és i segueix sent una executora freda, cruel i destructora”. “Memòria” i també “compassió” pel dolor que comparteixen tots els afectats. “Avui, simbòlicament, ens acomiadem de mares, pares, fills, germans, amics. Prenem les seves mans, acariciem les seves galtes, registrem en el nostre cor la seva mirada. Descansin en pau i quedin en la memòria de tots”, ha dit Calleja.
Felip VI demana mirar al futur des del respecte i l’entesa
El rei Felip VI ha pronunciat un discurs al final de l’acte en què també ha fet una crida a recordar les víctimes i ha afirmat que reconèixer i respectar la seva dignitat s’ha convertit en una “obligació moral” i “deure cívic”. El monarca també ha lloat la capacitat de resistència de la ciutadania en aquests mesos de confinament i l’esforç dels treballadors essencials. “Espanya ha demostrat el seu millor esperit”, ha dit, i ha de mirar al futur des del respecte i l’entesa.
L’acte ha durat prop de tres quarts d’hora i l’han presidit el reis Felip VI i Letícia amb les princeses Elionor i Sofia. També hi han assistit el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i tots els presidents autonòmics, inclòs el de la Generalitat, Quim Torra, a més de molts altres polítics espanyols i autoritats europees. En representació dels treballadors essencials, hi ha hagut agricultors, escombriaires, farmacèutics, membres dels cossos de seguretat, científics, empleats de supermercats o periodistes, entre altres professions.
Durant la cerimònia, que ha començat amb l’himne espanyol, s’han dipositat roses blanques al centre de la plaça en record dels més de 28.000 morts que ja acumula la malaltia. L’acte s’ha clos amb un minut de silenci.