Les persones amb discapacitat intel·lectual i dificultats especials, famílies i entitats es mobilitzen aquest dijous per exigir un finançament que garanteixi la inserció laboral d’aquest col·lectiu i la seva atenció. Denuncien que han arribat a una situació límit, en què prop de 1.600 persones amb discapacitat perdran la feina en els propers mesos si les administracions no hi actuen.
Per això, han convocat una manifestació amb un recorregut que ha arrencat a la Delegació del Govern espanyol, al carrer de Mallorca, i que ha fet parada al Departament d’Economia i Hisenda i al de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.
10 anys de retallades
La convocatòria l’ha feta la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (Dincat), que aplega 226 entitats que atenen més de 40.000 persones d’aquest col·lectiu. Asseguren que es tracta d’una protesta sense precedents perquè són 10 anys vivint el deteriorament dels recursos provocats per retallades i congelacions, i han decidit plantar-se. Després de moltes negociacions tant a Barcelona com a Madrid, afirmen que la resposta de la Generalitat i de l’Estat ha estat insuficient.
Segons Dincat, el sector “està ofegat” i ha arribat a una situació que sobrepassa la capacitat de les entitats. La federació lamenta que això tindrà un impacte directe sobre la qualitat de vida de les persones ateses i les seves famílies.
La pujada del salari mínim, contraproduent
En aquest context, asseguren que la pujada del salari mínim fins als 900 euros ha agreujat la situació. Si bé consideren que és un avenç social indiscutible, perquè suposa una millora dels contractes precaris, lamenten que pot ser contraproduent per a les entitats socials, perquè pot afectar la viabilitat econòmica dels centres especials de treball. De fet, critiquen que la pujada del SMI no hagi vingut acompanyat de les mesures polítiques de suport precisament per evitar aquesta situació.