Des de bon matí els cartells ja assenyalaven les vies de sortida, les tanques preparades i els agents mobilitzats. El dispositiu però s'ha posat en marxa amb l'inici de la jornada castellera. Al terrat de l'Ajuntament s'ha instal·lat un centre de comandament amb Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Bombers. Des d'aquí, i amb la informació dels agents desplegats als accessos, s'ha controlat que l'aforament no superés el límit de 7.600 persones. MANEL PARDO, director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Seguretat "Si arribem al nivell de saturació el que farem és tancar els carrers d'entrada perquè la gent surti pels vials de sortida, i a partir d'aquí, quan s'acabi l'espectacle tots els vials tornaran a ser de sortida fins a evacuar la plaça i tornarà la normalitat." A la plaça, els assistents han sentit per megafonia la informació sobre aquest dispositiu. "Si voleu de sortir de la plaça recordeu que heu de feu sortir les vies senyalitzades." I a les vies de sortida, s'hi han instal·lat informadors per impedir l'accés de persones. "L'entrada és per allà, a la dreta. És que no em deixen entrar i tenim els nostres amics que estan just aquí." A l'interior de la plaça els castellers han treballat amb més espai i el públic ha pogut fer la millor foto sense empentes. "Millor perquè si no era un embolic perquè entrava i sortia la gent per tot arreu i es feia el gran tap." "Penso que és el millor perquè si no la gent va voltant i per tots els costats i és un embolic." A banda d'assegurar que tothom pugui gaudir de l'espectacle còmodament, també cal que tots els serveis d'emergència tinguin garantida una entrada ràpida a la plaça. Per això el carrer de Sant Honorat ha quedat tancat. A mesura que ha anat avançant la jornada castellera, s'ha tancat puntualment els accessos. Els qui volien entrar, per exemple pel carrer de Ferran, en determinats moments han hagut d'esperar que es buidés una mica Sant Jaume.

El dispositiu per gestionar l’entrada i la sortida dels vianants a la plaça de Sant Jaume s’ha posat en marxa a les 11 del matí. De bon principi, els carrers d’entrada han estat els de Jaume I, de Ferran i del Bisbe; els de sortida, el carrer del Paradís, el de la Llibreteria, el de la Ciutat, el del Call i la plaça de Sant Miquel. El carrer de Sant Honorat resta tancat en tots dos sentits, ja que s’ha reservat per als serveis.

Al llarg de la diada, el Centre de Comandament Avançat, ubicat a l’Ajuntament, controla el nombre de gent que hi ha a la plaça. El límit permès és de 7.600 persones, unes 3,6 per metre quadrat. Poc després de les 13 h, s’ha arribat al límit d’aforament i s’ha ordenat el tancament dels accessos a la plaça. La Guàrdia Urbana tornarà a deixar passar la gent si abans en surten més persones.

Quan s’acabi la diada castellera, tots els accessos es convertiran en carrers de sortida per poder buidar la plaça amb rapidesa. A la diada castellera de les colles locals, dimecres 24, es tornarà a posar en marxa el dispositiu d’accés a la plaça.