Els darrers mapes mostren la possible formació d’un “medicane” o cicló mediterrani a la costa de València, que aniria avançant cap al nord i podria arribar a Barcelona la matinada de dilluns a dimarts. Però, què és un cicló mediterrani?

La paraula “medicane” prové de la barreja de “mediterranean” (MEDI) “hurricane” (CANE) o, el que és el mateix, un huracà mediterrani. Pot semblar un fenomen totalment estrany, però no ho és. De fet, no fa gaires anys ja se’n va formar un cap a la costa murciana. Es tracta d’una baixa pressió molt profunda però amb característiques subtropicals. Això vol dir que, entre altres coses, té un nucli càlid associat (contràriament a les borrasques que ens afecten normalment), vents molt forts en superfície i una capacitat de rotació molt important.

Sí bé és cert que no tenen ni l’extensió ni la intensitat d’un huracà americà, no deixa de ser un fenomen violent i que podria crear força problemes a la ciutat: pluges intenses i vent molt fort.

Els darrers mapes indiquen la possibilitat que durant el dilluns es formi aquesta estructura a València i que vagi basculant cap al nord, per arribar ben bé fins a la costa Brava, passant per davant de la ciutat de Barcelona. Tot i això, es tracta d’un fenomen molt difícil de predir, ni tant sols a unes hores vista, per la qual cosa cal anar seguint molt atentament si es forma i la seva direcció.

Encara és d’hora per dir si es formarà i si ens arribarà, però la possibilitat hi és. Durant les properes 36 hores ho sabrem. Ara com ara, els darrers mapes indiquen una tongada important de pluges i tempestes fortes per a la matinada de dilluns a dimarts, amb cops de vent que podrien superar els 80 km/h i una pressió atmosfèrica que baixaria en picat en molt poques hores.