Són persones amb Alzheimer i avui han canviat el centre de dia per un museu. L'activitat se centra en el Retaule del Conestable, de Jaume Huguet. Va ser un encàrrec de Pere el Conestable de Portugal quan va ser nomenat rei d'Aragó i explica els moments decisius de la vida de la Mare de Déu. "Veieu que al centre hi ha un senyor amb capa blanca que està mig despullat, i aquest personatge blanc que està mig despullat és? ... la resurreció, exacte!" Després cal fer un exercici de creativitat i memòria. "Al centre del retaule hem d'escriure o dibuixar quin és el moment més important de la nostra vida, potser un, el que creiem que és el més important." AMÈRICA MORERA, subdirectora dels Serveis d'Atenció Diürna de la Fundació "El que intentarem nosaltres és mesurar de la manera més empírica possible tant la seva reacció com els recors que poden tenir de la visita d'avui." Però per poder fer activitats com aquesta, cal que el pacient es trobi en la fase inicial de la malaltia. I per això és necessari un diagnòstic. La Fundació ACE organitza jornades de portes obertes en què la Unitat de Diagnòstic examina les capacitats cognitives de persones majors de 50 anys. Una de les proves consisteix a associar cares amb noms i professions. "Què són?... un médico, un terapeuta..." MARI CARMEN GARCÍA "La doctora ha dit que no he prestat prou atenció, però jo crec que he tingut problemes. De totes maneres m'he quedat tranquil·la perquè m'ha dit que en general havia anat bé i que no m'amoïnés perquè havia anat bé." MONTSE ALEGRET, cap de Neuropsicologia de la Fundació ACE "Igual que quan pensem que tenim hipertensió i anem al megte, quan pensem que la nostra memòria falla és important valorar-la." En els casos en què el professional detecta que hi ha una davallada de la memòria es fa un examen neurològic més complet per arribar al diagnòstic.

Estimul’Art és un projecte pilot en què col·laboren la Fundació ACE, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i el Frederic Marès. Per a aquest programa s’han seleccionat 10 persones en una fase inicial de la malaltia que faran un total de vuit visites, una per mes, als dos museus. A cada jornada s’estudiarà una peça d’art que s’ha triat perquè estimulin la memòria i les puguin recordar. L’objectiu és treballar les capacitats cognitives dels malalts d’Alzheimer.

La primera visita s’ha fet al MUHBA, concretament a la capella de Santa Àgata, a la plaça del Rei. L’obra d’art seleccionada ha estat el Retaule del Conestable, de Jaume Huguet, que data de 1464. Els malalts han escoltat la història d’aquesta peça, que va encarregar el rei Pere el Conestable de Portugal quan va ser nomenat rei d’Aragó, i que explica els moments decisius de la vida de la Mare de Déu.

Portes obertes

Amb el lema “Si ens mirem la tensió, el colesterol i el sucre… per què no la memòria?”, la Fundació ACE organitza aquests dies jornades de portes obertes per examinar la memòria de persones majors de 50 anys. Aquesta iniciativa es repeteix cada any des de 2008 amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer.

La majoria de persones que participen en aquestes jornades són familiars o cuidadors de malalts, perquè són el col·lectiu més conscienciat amb la malaltia. Però també hi ha persones que noten que la seva memòria ha empitjorat: és el que els professionals mèdics anomenen “queixes de memòria”. Ells volen saber si tenen Alzheimer o no. La Unitat de Diagnòstic formada per neuròlegs, neuropsicòlegs i psicòlegs clínics avalua la memòria, el llenguatge i altres funcions cognitives.