En Joan té 11 anys, té autisme i va a una escola ordinària. Dues hores al dia, però, les passa aquí, a l'Associació Aprenem, on rep un reforç educatiu especial. LÍDIA GARCIA, mare del Joan "Tots aquests suports especialitzats, la majoria dels quals, en aquest moment, estan aportats i finançats per l'economia familiar i suposa una despesa molt important que se suma a la situació tan complicada." La despesa oscil·la entre els 800 i 3.000 euros al mes. L'any passat, la Generalitat va aprovar el Pla integral d'atenció a l'autisme, però les famílies denuncien que no s'ha traduït en recursos eficients i per això sovint complementen la teràpia amb diners de la seva butxaca. MAYA CASTAÑER, presidenta de l'Associació Aprenem "L'atenció que s'ofereix és de 45 minuts setmanals quan moltes vegades, a altres comunitats autònomes, com València, s'estan oferint 25 hores setmanals, que és el que recomanen les guies internacionals." La detecció precoç i l'atenció individualitzada són prioritàries. També l'acompanyament en el pas de la vida adulta per garantir una vida autònoma i en molts casos, també l'accés al món laboral. Per fer visible totes aquestes necessitats, diumenge organitzen una festa a les platges de la ciutat, i aquesta nit, una quinzena d'edificis es tenyiran de color blau per sumar-se a la campanya de sensibilització.

Segons l’Associació Aprenem, que agrupa famílies amb nens afectats pel trastorn de l’espectre autista, les persones amb autisme a Catalunya “no gaudeixen de totes les adaptacions necessàries per poder portar una vida normal”. Aquest fet condueix les famílies a haver de pagar tractaments que suposen una despesa mensual d’entre 800 i 3.000 euros.

Segons la presidenta de l’associació, Maya Castañer, l’atenció que ofereix la Generalitat és de 45 minuts setmanals, una dada que es contraposa amb les 25 hores setmanals que tenen a llocs com la Comunitat Valenciana, “que és el que recomanen les guies internacionals”.

El trastorn de l’espectre autista afecta un de cada 150 nens. Per ajudar a visibilitzar la malaltia, una dotzena d’edificis i monuments emblemàtics de la ciutat s’il·luminaran de blau aquest dimecres. A més, el proper diumenge 6 se celebrarà una festa amb activitats culturals i esportives oberta a tothom.