L’estudi sobre la reforma fiscal que han elaborat els experts, a instàncies del govern central, preveu la pujada de l’IVA reduït del 10 al 21%. Aquesta proposta ja ha aixecat les alarmes del sector de l’alimentació, l’hosteleria i el gran consum en general. L’AECOC (una associació multisectorial de fabricants i distribuïdors espanyols) ha anunciat aquest dimecres l’impacte negatiu que tindrà gravar els productes de tipus reduït (com la carn, el peix o l’aigua) fins al general. L’estudi que ha elaborat l’associació alerta que el 98% dels consumidors reduiran la cistella de la compra en cas que s’apugi l’impost. L’informe també es fixa en els que sortirien més perjudicats: les persones amb edats compreses entre els 25 i els 34 anys retallarien la despesa en tots els sectors, excepte en el transport i l’alimentació. L’AECOC alerta que la mesura causaria el descens de la producció entre els 16.000 i els 22.094 milions d’euros.

Una reforma fiscal que incentivi el consum

Segons l’associació de fabricants i distribuïdors, el consum està estancat, també el de l’alimentació. Les xifres de gener indiquen que les vendes minoristes van caure un 0,4% respecte al gener de 2012, i el febrer el descens va ser del 0,4%. És per això que fan una crida al govern central perquè apugi els impostos indirectes sense posar en risc ni el consum ni tampoc la creació de treball.