Malgrat els estudis científics que evidencien els beneficis de la dieta mediterràna per a la salut, els metges alerten que encara una part important de la població menja malament. RAMON ESTRUCH, director de PREDIMED "Els motius suposo que són obvis però ho estem perdent perquè portem un estil de vida importat d'altres països del nord d'Europa i dels Estats Units i ens fiquen en un forat del qual no sabem sortir-ne". El doctor Estruch, que lidera des de fa anys un equip d'investigadors que estudien els beneficis d'aquesta dieta, advoca per recuperar una dieta mediterrània més tradicional. El govern català ha anunciat aquest matí que les properes setmanes es crearà l'Observatori Internacional de la Dieta Mediterrània. Estarà compost per científics d'arreu d'Europa de prestigi reconegut i el liderarà el doctor Estruch. JOSEP MARIA PELEGRÍ, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural "Quines són les pràctiques de la dieta mediterrània arreu del món, com des de la observació dels estudis científics que estem realitzant podem nosaltres fer pedagogia i posar en valor els hàbits de consum que comporta la dieta mediterrània i exportar-la a altres indrets del món." De fet el mateix conseller ha explicat que ja hi ha països com la Xina, que s'han interessat en aquesta dieta i hi ha zones on ja s'està posant en pràctica.

L’observatori, impulsat per la Fundació Dieta Mediterrània, treballarà per promoure hàbits d’alimentació saludables, relacionats amb la dieta mediterrània, reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest model, basat en una alimentació rica en cereals, llegums, fruita, verdura i oli d’oliva, ja ha atret la Xina, que s’ha interessat per implantar-la al seu país.

En el marc del congrés, la ministra de Sanitat, Ana Mato, ha afirmat que és molt important ensenyar els beneficis de la dieta als escolars per lluitar contra l’obesitat infantil. A més, segons Mato, la dieta és necessària per promoure una alimentació equilibrada i saludable, i per prevenir, en un futur, les malalties cròniques i cardiovasculars.

Al congrés també s’ha anunciat l’elaboració d’una guia revisada d’alimentació per a les escoles, per educar els joves.