Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, la comunitat científica insisteix en la necessitat d’augmentar els recursos per investigar aquesta epidèmia. Es tracta d’una malaltia, de moment incurable, que afecta les neurones responsables de la memòria. Els malalts d’Alzheimer tenen oblits, es desorienten i deixen de comunicar-se amb l’entorn.

El doctor Jordi Camí, de la Fundació Pasqual Maragall, explica que els estudis recents certifiquen que és una malaltia silenciosa que comença almenys 20 anys abans que se’n manifestin els símptomes. Per això, quan es diagnostica ja és massa tard per revertir-la. Camí considera que la clau és tractar els pacients potencials abans que manifestin Alzheimer.

Actualment estan provant els medicaments amb persones que encara no han entrat en la fase clínica: “Està per demostrar que aquests medicaments no puguin ser útils administrats molt temps abans, quan un ja ha començat el procés biològic que el pot dur a entrar en la fase clínica. Una fase llarga i devastadora.”

46 milions de malalts d’Alzheimer a tot el món

Una de cada deu persones majors de 65 anys té Alzheimer i els experts calculen que aquesta xifra augmentarà. De fet, actualment aquesta malaltia afecta 46 milions de persones a tot el món i, si no es troba un medicament efectiu, el 2050 el nombre de malalts podria triplicar-se. Per això, la Fundació Pasqual Maragall insisteix que cal posar l’Azheimer a l’agenda política i social.

Hi ha diversos símptomes que poden fer pensar que una persona comença a manifestar la malaltia, com la pèrdua de memòria, problemes en el llenguatge o desorientació. També la dificultat de fer tasques simples o canvis de conducta.

La Fundació Pasqual Maragall també ha posat en marxa una campanya per fomentar la vida saludable com a prevenció de l’Alzheimer. De fet, asseguren que un de cada tres casos es podria evitar amb l’adopció de bons hàbits com fer exercici físic, cuidar l’alimentació i evitar el consum d’alcohol i tabac. La campanya té com a lema “Quan et cuides, l’Alzheimer fa un pas enrere”.

La Fundació Pasqual Maragall arriba als 30.000 socis

Aquesta Fundació va néixer l’abril del 2008, després que Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i expresident de Catalunya, fos diagnosticat d’Alzheimer. L’objectiu de l’entitat és la recerca contra aquesta malaltia. Aquest mes de setembre estan de celebració perquè han arribat als 30.000 socis. Gràcies a les seves aportacions afirmen que poden continuar desenvolupant estudis al seu centre de recerca, Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), que aquest any ha participat en 25 treballs publicats.