façana Glòria Sagrada Família

La façana de la Glòria és una de les parts més controvertides de la Sagrada Família. I les discrepàncies entre el Patronat del temple, que defensa l’autoria d’Antoni Gaudí, i els veïns afectats —que viuen als pisos que haurien d’anar a terra— sumen un nou capítol. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la denúncia veïnal presentada al juliol contra l’ampliació del temple. Ara serà la justícia la que haurà de pronunciar-se sobre si Gaudí ja va projectar l’escalinata.

El Patronat de la Sagrada Família confirma que té coneixement del recurs, però assegura que no en farà cap valoració mentre un jutge no dicti sentència. Si el projecte d’escalinata tirés endavant, s’haurien d’expropiar uns 3.000 habitatges. Els veïns ja fa temps que batallen contra aquest disseny, i per exemple van fer públic un informe que nega que Antoni Gaudí en sigui l’autor. Tampoc no va agradar l’acord a què van arribar l’Ajuntament i el Patronat per regularitzar les obres del temple perquè no fa cap esment a l’escalinata.

L’horitzó del 2026

El final de la construcció de l’estructura del temple està previst per al 2026, i de moment tot va segons el calendari previst. Aquest dijous els responsables de l’obra van explicar com avancen les obres. De moment, la Sagrada Família es prepara per a la coronació de la basílica, però per a la recta final del projecte cal definir la façana de la Glòria. Les converses entre l’Ajuntament, la Junta Constructora i els veïns afectats començaran a partir de la setmana vinent.