barri de la Bomba

En el pregó de la Mercè que aquest any ha fet Manuela Carmena, l’exalcaldessa de Madrid ha fet referència als anys que va viure a la ciutat, en concret entre el 1967 i el 1968. En la seva intervenció ha parlat del barri de la Bomba, que s’ubicava a l’Hospitalet de Llobregat, on va fer coneixença amb l’activista Pura Fernández.

Què en sabem, del barri de la Bomba

No existeix gaire informació sobre aquest indret on Pura Fernández es va traslladar en arribar a Barcelona el 1949. Es tracta d’un barri de barraques que va començar a aparèixer els primers anys del 1920 i que acollia principalment migrants que venien a la ciutat a la recerca de feina, especialment des del sud d’Espanya i més en concret de Jaén, com la mateixa Pura.

Segons apunten diferents fonts, el nom d’aquest veïnat va sorgir després de la instal·lació d’una bomba d’aigua corrent per abastir les fonts públiques de les barraques. La zona es va començar a fer popular a partir del 1929, arran de l’Exposició Universal. Però també per la línia de Metro Transversal que anava des de la Bordeta fins a la plaça de Catalunya, i per les obres de la Gran Via, que passaven molt a prop de la zona. Molts dels andalusos que no van trobar allotjament a Barcelona es van instal·lar aquí.

El 1966 Pura Fernández i el seu marit, Felipe Cruz, es van establir a la Cooperativa de Viviendas Obreras de la Bomba, i el mateix any es va construir una escola i el barri va rebre l’enllumenat públic. A iniciativa de la mateixa cooperativa, l’any 68, es va començar la construcció dels primers edificis a Bellvitge, on es van reallotjar part dels veïns de la Bomba. Les barraques es van començar a enderrocar a partir del 1976 i molts dels residents que quedaven, més de 2.000, van acabar traslladant-se al barri del Gornal. Actualment a l’antic emplaçament de les barraques es troba el centre comercial Gran Via 2.