Unes 300 persones s’han mobilitzat a Barcelona aquest dimecres per reivindicar els drets del col·lectiu trans, tot coincidint amb el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere. La marxa s’ha convocat arreu de l’estat, i en el cas de la ciutat, ha començat als Jardinets de Gràcia a les 18.45 h. Entre les reivindicacions, es demana “l’aprovació immediata” d’una llei estatal que garanteixi el principi d’igualtat i de no discriminació cap al col·lectiu.

Volen sobretot, que se’ls respecti com a persones, gaudir de llibertat de ple dret i que se’ls reconegui la identitat de gènere, amb aplicació a les qüestions administratives.

Per aquesta raó, la manifestació ha baixat per Pau Claris fins a la Delegació del Govern, on han reclamat l’aprovació de la coneguda com a “llei trans” i han criticat “la transfòbia del PSOE” a l’hora de “frenar” la redacció del text.

En aquest sentit, el potraveu del col·lectiu Crida LGTBI, Andu Martínez, ha assenyalat que “volem reivindicar que som qui som, encara que hi hagi a qui no li agradi“, en referència al PSOE. Per això, ha afegit, “la llei trans suposaria una gran millora per a tot el col·lectiu”.

Lectura del manifest davant la Generalitat

La manifestació ha acabat a la plaça de Sant Jaume, on han llegit un manifest amb les principals reivindicacions. Entre elles, la que afecta directament a la Generalitat: que “apliqui la llei 11/2014” contra l’LGBTI-fòbia, i el desplegament del servei de trànsit de gènere al conjunt de Catalunya. “Tenim els nostres drets a ser persones, a que no ens diguin res, a poder estar tranquil·les, a ser lliures”, afirma Lond, un dels participants.

Un 80 % d’atur entre el col·lectiu

D’altra banda, en matèria social, exigeixen “una renda bàsica universal i l’accés a l’habitatge digne i assequible”, ja que, segons alguns estudis, el col·lectiu trans pateix un atur del 80 %.