Fotografia de Roser Villalonga

El pare del nen mort en l’atemptat de la Rambla, Javier Martínez, ha demanat a l’Audiència Nacional que obri noves línies d’investigació dels atemptats del 17-A i que faci comparèixer algunes de les persones que considera que poden aclarir les relacions del CNI amb l’imam Es Satty revelades pel diari Público.

Concretament, la defensa de Martínez sol·licita que se citi a declarar com a testimoni el subdirector general d’Institucions Penitenciàries de l’Estat, Javier Nistal, dos agents de la Guàrdia Civil que van visitar Es Satty quan estava tancat a la presó de Castelló per tràfic de drogues i dos agents del Centre Nacional d’Intel·ligència que es van reunir amb Es Satty en aquest mateix centre penitenciari. També es demana la compareixença de dos secretaris de la Comunitat Islàmica Annour, que gestionava la mesquita de Ripoll on va treballar l’imam.

L’escrit també demana que es requereixi al Centre Nacional d’Intel·ligència que aporti els informes que tingui sobre l’imam Abdelbaki es Satty i la resta d’integrants del grup terrorista. Per últim, insta el jutjat a fer les gestions oportunes per determinar la titularitat, el lloc de creació i el nombre d’accessos que es van fer al compte de correu electrònic que el CNI i Es Satty utilitzaven presumptament per comunicar-se.

L’advocat de Martínez, Jaume Alonso-Cuevillas, argumenta en l’escrit presentat a l’Audiència Nacional que, davant les informacions aparegudes a Público, “existeixen una sèrie d’indicis la investigació dels quals es presenta com a determinant a l’hora d’esclarir la naturalesa, l’entitat i la rellevància de la informació que les forces i cossos de seguretat podien tenir sobre la preparació dels atemptats”. El lletrat argumenta també la necessitat de detallar “la relació que Es Satty podia haver tingut amb terceres persones no investigades en la causa i amb l’estructura de Daesh”.