Les aules del primer pis de l’Escola Labouré acullen el projecte CAT-Estiu, del Casal dels Infants del Raval. Es tracta d’un casal específic per reforçar els coneixements de català apresos durant el curs escolar o introduir nocions bàsiques a infants que acaben d’arribar d’altres països.

Cada dia, en començar, seuen en rotllana i expliquen com se senten. També comparteixen tot allò que han escrit en els seus diaris personals que elaboren cada divendres. Fins i tot els dona temps de fer meditació. La resta del dia el passen jugant a futbol o jocs d’aigua al pati. Els dijous els destinen a fer excursions. Per a molts infants aquests dies de casals suposen les seves autèntiques vacances, tal com explica Leire Contreras, educadora del projecte CAT-Estiu.

“Facilita que puguin conèixer altres infants del mateix barri i de diferents escoles. Que no estiguin a casa tancats […] o acompanyin els pares a la seva botiga perquè els pares han de treballar”

Una de cada tres famílies ateses té problemes d’habitatge

Segons l’últim balanç anual de l’entitat, un 30 % de les famílies ateses tenen problemes d’habitatge. María José García, directora territorial del Raval, assegura que moltes de les famílies que gaudeixen d’aquest casal es troben en condicions “molt precàries, amb amuntegament”. De fet, en els últims anys han detectat infants procedents de famílies que han patit desnonaments, que han hagut de marxar del barri. “També ens trobem amb famílies monoparentals, en què s’agreuja més aquesta situació de vulnerabilitat”, explica.

Una de les dades més preocupants per a l’entitat és que la meitat de les famílies que ajuden no tenen uns ingressos laborals estables. A més, una de cada tres pateix exclusió residencial.

Casal dels Infants del Raval

En una entrevista al ‘bàsics’, la presidenta de l’entitat, Rosa Balaguer, va reclamar més recursos per atendre l’emergència que, diu, representen els menors immigrants no acompanyats.