A simple vista, res no indica que en un edifici del carrer de Lluís el Piadós, al barri de Sant Pere, hi hagi una pensió encoberta. Els veïns de la comunitat asseguren que el negoci hi opera il·legalment des de fa cinc mesos i que s’anuncia a la plataforma de lloguer turístic Airbnb. Ara s’han organitzat per frenar-lo.

L’immoble està situat al primer pis i és propietat d’un altre veí de la comunitat que el va llogar a una família que el volia, segons deien, per allotjar-s’hi quan haguessin de ser a Barcelona. No obstant això, segons el Jordi, un altre veí de la finca, el dia següent “van canviar el pany i van posar cadenats a les habitacions”. El que fins al moment era un pis, “es va convertir en una pensió encoberta amb quatre habitacions rellogades”, lamenta.

Airbnb n’elimina l’anunci… i torna a aparèixer

Els veïns ja han denunciat l’anunci del pis a Airbnb en quatre ocasions. “El treuen però, al cap de pocs dies, el tornen a pujar amb el nom i la fotografia de l’amfitrió diferents”, comenta el Jordi. Els veïns no comprenen aquest fet i critiquen que Airbnb ho permeti perquè la descripció, les fotografies i la ubicació de l’habitatge són les mateixes cada vegada.

Per la seva banda, Airbnb ha explicat al ‘bàsics’ que “ha suspès l’amfitrió de la plataforma” i que demana a tots els amfitrions que “certifiquin que tenen permís per anunciar el seu espai i els recorda que comprovin i segueixin la normativa local abans d’anunciar-lo”. La companyia, a més, assegura que “els incidents succeeixen de manera aïllada i que Airbnb actua quan és notificada”.

L’Ajuntament contempla precintar el pis properament

El propietari de l’immoble també ha denunciat el cas a la justícia i, fins i tot, segons expliquen els veïns, un amic del propietari es va fer passar per turista, va llogar una habitació del pis a través d’Airbnb i, un cop dins, va obrir la porta a un inspector de l’Ajuntament per demostrar que era un pis turístic il·legal.

D’altra banda, el propietari també ha informat de la situació a l’Ajuntament de Barcelona. De fet, fonts municipals han explicat al ‘bàsics’ que té en curs “l’expedient sancionador i una ordre de cessament contra el llogater”. En aquest sentit, un cop acabi el període d’al·legacions, el proper pas de l’Ajuntament serà “si s’escau, procedir al precinte del pis”.

“L’actitud d’Airbnb és vergonyosa”

El regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, ha criticat l’actitud d’Airbnb. En una entrevista al ‘bàsics’, Martí ha denunciat que l’empresa aprofiti el llimb que hi ha actualment en la normativa que regula aquest sector i que ho aprofiti per burlar la llei vigent de l’Ajuntament, que no permet que les plataformes com Airbnb ofereixin habitatges d’ús turístic que no tiguin llicència.

“Tots els veïns s’han instal·lat una alarma”

“No controlem qui entra a l’edifici”, diu l’Alícia, una veïna que viu a l’entresol. De fet, assegura que s’ha trobat diverses vegades turistes que, confosos, tracten d’obrir la porta de casa seva. Paral·lelament, el Jordi ja s’ha endut un ensurt: “Amb una palanca van intentar obrir la porta de casa meva”, denuncia.

Tot i que no han patit cap robatori, els veïns coincideixen a afirmar que la sensació d’inseguretat ha augmentat arran de l’entrada en funcionament d’aquest pis turístic il·legal, perquè “darrere dels turistes, hi entra qualsevol altra persona”, diu el Jordi, fent referència a lladres. Davant d’aquesta situació, tot el veïnat ja s’ha instal·lat una alarma.

L’últim recurs dels veïns: cartells d’avís als turistes

“L’únic que ens queda és fer pressió perquè aquest negoci s’acabi com més aviat millor”, diu el Jordi. Per això, el veïnat ha penjat cartells a la finca per alertar els turistes que s’allotgen a un apartament que és il·legal, que en cas d’emergència estan en perill i que busquin un altre apartament perquè aquest “tancarà en els propers dies”.