Desenes de veïns i activistes s’han unit per denunciar el que consideren “una estafa a la ciutadania”. Han iniciat una croada contra la Sareb, l’anomenat banc dolent, per haver venut a baix preu 433 pisos al fons d’inversió Talisman Capital, SL, la majoria ubicats a Catalunya. El col·lectiu, que sorgeix del Grup d’Habitatge de Sants, s’ha agrupat en la plataforma Trenquem Talisman i critica que la nova propietat vol fer fora els inquilins actuals dels habitatges.

La Sareb ─acrònim de Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària─ és una entitat publicoprivada que es va crear el 2012 per gestionar els actius immobiliaris dels bancs espanyols que van ser rescatats i alliberar-los així de riscos. El nou col·lectiu critica que aquesta mateixa entitat va vendre el 2018 els més de 400 habitatges a un preu molt per sota del mercat: 17,5 milions d’euros en total, una mitjana de 40.581 euros per pis. I, a més, que ho va fer a un fons d’inversió, ja que temen que Talisman Capital els vengui, després, a un preu molt més elevat.

Roda de premsa de la plataforma Trenquem Talisman, a Sants.
Roda de premsa de la plataforma Trenquem Talisman, a Sants.

Una trentena de pisos afectats a Barcelona

Segons la plataforma, a Barcelona hi ha 28 habitatges afectats i la majoria estan ocupats. Per exemple, el del Ruben Molina, que viu al número 57 del carrer de Burgos, a Sants, i a qui aquest dimarts han intentat desnonar, tot i que, gràcies a la pressió veïnal, finalment el llançament no s’ha executat. En són un altre exemple el bloc número 6 del carrer de Salou o el 146 de l’avinguda del Paral·lel, que consten en un llistat a què ha tingut accés betevé.

De fet, Trenquem Talisman denuncia que el nou propietari vol fer fora tots els inquilins actuals i s’ha negat, diu, a arribar a un acord per evitar que es quedin al carrer. També reclamen a l’Ajuntament i la resta d’administracions que exerceixin el dret de tanteig i retracte, un dret que les faculta per adquirir immobles a preu rebaixat i dedicar-los a habitatge públic. Precisament la Sareb ha explicat a betevé que ja va oferir els habitatges a les administracions però que no se’ls van quedar.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’alinea amb veïns i activistes. Amb tot, la plataforma inicia una campanya per aconseguir que Talisman Capital accedeixi a lloguers socials per a les persones que hi viuen o bé que els actius passin a mans de les administracions públiques. Ara bé, davant les crítiques, la Sareb assegura que actualment no hi viu cap família vulnerable.