El Bloc Llavors, al número 38 del carrer de Lleida
El Bloc Llavors, al número 38 del carrer de Lleida

Ni el nou decret d’habitatge ni la persistència veïnal han frenat el cop de la justícia. Les sis famílies que ocupen el conegut Bloc Llavors, al Poble-sec, passaran més dies d’inquietud: la jutgessa que porta el cas ha donat l’ordre definitiva per desnonar-les, sense data i hora fixades. Segons la interlocutòria, a què ha tingut accés betevé, la magistrada manté que el decret català no té “caràcter processal, sinó administratiu”, i desestima així el recurs dels afectats.

Tot feia pensar que el del Bloc Llavors seria el primer desnonament aturat pel decret 17/2019 de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, aprovat fa poc al Parlament de Catalunya. La norma concreta que els grans tenidors han d’oferir un lloguer social a les famílies vulnerables abans de denunciar-les per fer-les fora de casa. Una oferta que, en aquest cas, no ha arribat. Ara bé, la jutgessa considera que això no pot paralitzar un procediment judicial i argumenta que són la Generalitat i els ajuntaments els responsables de sancionar els propietaris si incompleixen el decret.

En la resolució també s’especifica per què ara s’ha ordenat un llançament obert, és a dir, sense data i hora concretes. Segons la magistrada, s’opta per aquesta via per esquivar qualsevol intent d’aturar-lo. De fet, tots els desnonaments a què ja s’ha enfrontat el Bloc Llavors s’han parat gràcies a la pressió veïnal. En la part final del document, tramès a les parts, autoritza els Mossos d’Esquadra per al llançament, que s’executarà en els pròxims 15 dies.

El decret d’habitatge, en qüestió

La història del Bloc Llavors ha patit diversos girs de guió. Després que el govern català donés llum verda al decret d’habitatge, la jutgessa va paralitzar l’enèsim desnonament de la finca, programat per a mitjan gener. Uns dies més tard el va tornar a reactivar al·legant que la norma no té caràcter processal, el mateix argument en què ara insisteix. Això va provocar que el cas arribés al Parlament: els comuns, ERC, JxC i la CUP van demanar, via carta, que es parés el llançament i es donés temps a les administracions per aplicar el nou decret.

L’Ajuntament també va firmar la missiva i va anunciar que engegava la maquinària per sancionar la propietat, el fons d’inversió Vauras Investment. Amb tot, divendres passat els magistrats de l’Audiència de Barcelona es van reunir per unificar criteris sobre com procedir, tenint en compte el decret, en casos com aquest, de desnonaments en curs. De moment, encara no s’ha fet públic l’acord a què es va arribar en la trobada.