La imaginació dels narcotraficants no té limits. I com a prova, aquest llibre on amagaven la droga o els pots de crema de baba de cargol, on camuflaven la cocaïna per no aixecar sospites. La portaven des de la República Dominicana fins a Bèlgica i d'allà, en tren cap a Barcelona. Un cop aquí, diverses persones se n'encarregaven de la distribució a petita escala. La venien a la porta de bars i places de la Vernenda. Però també treballaven per encàrrec. El més curiós era el sistema que feien servir per transportar la droga. Ho feien en bicicleta. Ramon Grasa, cap d'investigació dels Mossos a Barcelona El que feien era anar en bicicleta per evitar els controls policials. Si et mous per zones de vianants és més difícil trobar-te amb vehicles policials i que siguis identificat. Era una manera de passar desapercebut i també de fer-ho més ràpid" Durant l'operació els agents han escorcollat una desena de pisos. En dos, els dels caps de l'organització, hi han trobat un laboratori per poder adulterar la cocaïna. Una manera de treure més profit de cada carregament. D'un quilo en feien dos o tres. Pablo Ruiz "Molts dels detinguts eren vells coneguts de la policia. 5 tenien antecedents per delictes com tràfic de drogues, entre d'altres" Amb aquesta operació, els Mossos donen per desarticulat un dels grups més actius de tràfic de drogues a Sant Martí. Hi ha vint-i-dues persones detingudes. 12 d'elles ja han ingressat a presó provisional i la resta estan en llibertat amb càrrecs.

L’actuació dels Mossos s’ha realitzat en dues fases i ha estat la culminació d’una investigació iniciada al desembre, quan es va saber que uns traficants molt actius i discrets transportaven la droga muntats en bicicletes per poder moure’s ràpid i burlar els vehicles policials. Contactaven amb els clients, bé situant-se a l’exterior d’alguns bars -i sense tenir-ne coneixement ni vinculació alguna els propietaris- o bé quedant-hi en un lloc pactat. L’organització treballava a dues bandes, amb grups que es relacionaven quan un dels dos necessitava més droga per satisfer-ne la demanda, però encapçalades per un únic responsable. Havien aconseguit tenir un nombre molt important de compradors.

A l’abril, els Mossos van interceptar a l’Estació de França un carregament provinent de la República Dominicana. La cocaïna s’havia amagat en pots de crema hidradant feta a partir de baba de cargol. Es van comissar 3,7 quilos de droga i detenir tres persones, que ja estan a la presó. Amb la informació obtinguda arran d’aquests arrestos es van preparar dos nous dispositius, a la Verneda i a Sant Adrià de Besòs, que van permetre confiscar 800 grams més de cocaïna, així com instruments i productes de laboratori que s’utilitzen per tallar la droga. També es van localitzar objectes de valor, presumptament donats per clients que havien pagat així per la droga obtinguda. En aquest segon operatiu es van detenir 19 persones, 14 homes i cinc dones, tots veïns de Sant Martí. 13 són de nacionalitat dominicana, cinc són espanyols i quatre, colombians.