A molts dels pisos, això és l'únic que en queda de la caldera: els tubs i la marca que hi ha deixat l'aparell al voltant. Dels radiadors, ni rastre. I menys encara dels electrodomèstics de la cuina. Els han arrencat per revendre'ls, igual que les canonades de gas. No n'han deixat ni una. La imatge es repeteix al darrere de cada porta. Endolls desmuntants i cables penjant per treure'n el poc coure que hi ha a dins i als lavabos, millor ni entrar-hi. És l'emprempta que deixen a l'edifici on han viscut gratis durant prop de dos anys. Els veïns més conflictius ja han havien marxat dies enrere, per evitar l'enfrontament amb la policia. Quan hi han arribat els Mossos, només hi quedaven quatre famílies a dins. Van ser dels primers a instal·lar-se al bloc. L'edifici el va construir l'Incasòl fa un parell d'anys però no el va arribar a adjudicar mai. Jonathan "Yo veo un techo sin nadie viviendo y la puerta abierta, yo qué quereis que os diga, yo me meto ahí, si tuviera otra cosa, no haría eso" A poc a poc han n'anat traient tot el que tenien a dins. Molts ja tenien les maletes fetes perquè sabien que la policia els anava a desallotjar avui. Els serveis socials els han ofert un allotjament temporal, per passar aquests dies. Vicente Jiménez, veí desallotjat "Ahora me ha dicho el policía que luego nos dejará sacar las cosas y meternos en un hotel, hasta el martes. Y después, ¿qué?" Quan ha marxat la comitiva judicial, els operaris han col·locat portes blindades a cada pis. Un cop estiguin reformats, els habitatges es posaran en lloguer, per uns 290 euros al mes. De moment, ja n'ha començat el procés d'adjudicació. Pablo Ruiz "Tot i que l'edifici ja està buit, l'INCASOL mantindrà vigilància privada les 24 hores del dia. Almenys, fins que s'acabin les obres i hagin entrat a viure els nous inquilins. Es vol evitar axí que ningú torni a ocupar el bloc, com va passar les altres vegades." La reforma començarà en els propers dies i s'allargarà, com a mínim, durant nou mesos. El que no queda clar és qui pagarà tot això. L'Incasòl intentarà reclamar-ho als antics ocupants. Una feina difícil si tenim en compte que ningú no sap qui són. Així és que el més probable és que la factura acabi a mans de la Generalitat.

L’any 2011 es van ocupar 41 pisos dels dos blocs, que són al carrer de Cristóbal de Moura i que els gestiona el Patronat Municipal de l’Habitatge, que és qui n’ha sol·licitat el desallotjament després dels problemes de convivència que hi havia amb els veïns de la zona, segons BTV va avançar el mes de febrer. En l’actuació policial anterior, que es va fer el 4 d’abril, es van tapiar sis pisos del bloc, que estava ocupat des de gener de 2011, i moltes famílies van marxar dies abans que els Mossos hi intervinguessin. En aquell moment, els Serveis Socials es van desplaçar a la zona per oferir-los alternatives, però no les van acceptar.

En la segona fase del desallotjament, que s’ha produït avui, encara hi havia quatre famílies que han marxat sense oposar resistència i no hi ha hagut cap incident. Els Mossos d’Esquadra han esperat que les famílies puguin emportar-se els seus efectes personals, i també en aquest cas se’ls ha ofert atenció social per part del consistori, que fa dies que manté converses amb aquestes persones per buscar-hi una solució. Un cop els blocs estiguin del tot buits, Incasòl, que té la propietat de la finca fins ara ocupada, haurà de reformar els pisos per complet, perquè els ocupants n’han robat les plaques solars i el cablejat per revendre’l després al mercat negre i els han deixat molt malmesos. Es calcula que els treballs per habilitar l’immoble duraran uns nou mesos, i durant tot aquest temps es mantindrà la vigilància privada per evitar noves ocupacions. Un cop rehabilitats, els habitatges de la finca es dedicaran a lloguer social.