(Redacció/ACN) Dilluns d’aquesta setmana la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ja aconsellava de no dur a terme l’espectacle ‘Natura encesa’ als Jardins de Torre Girona de Pedralbes. Argumentava que la instal·lació posa en risc la biodiversitat documentada a l’espai, donada la contaminació lumínica i acústica que —ho sustenten dos informes de la UPC— provoca el muntatge nadalenc.

Ara, l’Associació de Veïns de la Zona Universitària s’agafa a aquests informes i ha interposat una denúncia contra els promotors de l’espectacle en què, alhora, demanen mesures cautelars per evitar l’obertura de la instal·lació aquest dilluns —la previsió és que ‘Natura encesa’ s’hi estigui del 20 de novembre al 21 de gener.

Segons ha avançat el digital ‘Tot Barcelona’ i ha confirmat betevé, els veïns consideren que les visites massives a l’espectacle posen en risc la fauna de l’espai amb, almenys, 37 espècies protegides localitzades als Jardins, com ara gamarussos, ànecs coll verd, bernats pescaires, òlibes i mussols.

“Àrea verda de gran importància ecològica”

A la denúncia, l’Associació de Veïnes i Veïns de Zona Universitària recorda que el recinte de Torre Girona constitueix una àrea verda “de gran importància ecològica” declarada bé d’interès urbanístic per l’Ajuntament.

També apunta que el setembre del 2016 es va aprovar el Pla de biodiversitat dels jardins de Torre Girona per aplicar mesures de conservació i millora dels elements naturals i la fauna i flora dels jardins. A més, indica que l’any 2019 la UPC va cedir els terrenys al consistori a través d’un acord en què es feia constar que la parcel·la es destinaria a la creació d’un parc i jardí urbans amb una regulació dels usos del jardí, així com la conservació de les espècies vegetals i animals que articulen tota la zona.

“Ja ha ocasionat danys”

Segons els denunciants, l’espectacle “ha ocasionat ja, abans de posar-se en marxa, danys greus a la flora i la fauna” dels jardins de Torre de Girona “que comprometen la seva biodiversitat de forma indefinida”.

Els veïns relaten -i documenten amb fotografies- l’atropellament de dos ànecs que han estat atesos pels serveis del parc, la destrucció de llocs de descans dels ocells o la “tala d’arbres del parc”.

A banda consideren que les llums i els sons que conformen l’espectacle, així com la boira, “produeixen una contaminació lumínica i sonora que pertorba greument la vida de la fauna al parc”. Per això opinen que el desenvolupament de l’espectacle és “incompatible amb la vida normal i el descans nocturn de la fauna resident i hibernant del parc”.

L’espectacle “respecta el medi ambient”

Després que la UPC presentés els dos informes en què desaconsellava la celebració de ‘Natura encesa’, l‘Ajuntament va assegurar a betevé que “la promotora ha complert els requisits establerts” i, alhora, recordava que “va estar tramitar una autorització del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat sobre l’impacte de l’activitat en les espècies protegides“, que va ser favorable.

De la seva banda, l’empresa promotora LETSGO també va assegurar a betevé que es tracta d’un esdeveniment “sostenible i respectuós amb el medi ambient” perquè, entre d’altres, ha incorporat alguns dels suggeriments fets per la UPC en aquest sentit.