Dos informes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), un d’intern i un d’extern, demanen que l’espectacle ‘Natura encesa’ 2023 no es faci als Jardins de Torre Girona, a Pedralbes, on ja s’està muntant. Asseguren que aquest espectacle de llums LED i música tindrà un impacte negatiu en les 37 espècies protegides de fauna que hi viuen, entre els quals gamarussos, ànecs coll verd, bernats pescaires, òlibes i mussols.

‘Natura encesa’, que ja es va fer el 2021 als Jardins del Palau de Pedralbes, es podrà visitar entre el 20 de novembre i el 21 de gener als Jardins de Torre Girona per primera vegada. Els informes sostenen que l’elecció de l’emplaçament no ha tingut en compte la biodiversitat que hi fa vida. El rectorat de la UPC, que té la seu en aquests jardins i n’era propietari fins l’any passat, ha enviat una carta al regidor de les Corts per informar-lo d’aquests dos estudis i està esperant que li respongui.

“Marxaran i no tornaran”

L’informe lamenta que, en la descripció del projecte, els promotors no citen cap avaluació prèvia dels impactes ambientals ni l’impacte previst de l’espectacle sobre la fauna protegida. Segons un dels autors, Artur Degollada, només s’hi diu que “l’activitat no provocarà cap pertorbació en el seu entorn”, però no cita ni esmenta cap de les espècies aquàtiques o rapinyaires que hi viuen.

Muntatge d’una estructura de l’espectacle ‘Natura encesa’ als Jardins de Torre Girona

Degollada avisa que molts d’aquests exemplars “marxaran i no tornaran” quan detectin presència humana i llum i sorolls en un entorn on habitualment cacen de nit i hi dormen. Assegura que ja ha detectat la marxa de diversos ànecs coll verd i també de la parella de bernats pescaires. Aquesta contaminació lumínica, denuncia l’informe, impossibilitarà el descans de la fauna al parc.

L’informe alerta també del risc per l’hiperfreqüentació humana amb torns de visita cada 15 minuts des de les 18 h fins a les 22.45 h amb afluència de 250 persones en cadascun dels torns. Serien 4.750 persones al dia, gairebé 300.000 durant els mesos que durarà l’exposició. També adverteix que l’afluència de visitants pot causar l’expansió d’espècies de flora exòtica invasora que hi ha al parc.

Veïns en contra i una oca atropellada

LAssociació de Veïns Zona Universitària també ha presentat al·legacions contra l’organització de l’espectacle en aquest entorn, que han estat rebutjades. Denuncien l’atropellament d’una de les oques que viuen al llac dels Jardins Torre Girona en un dels carrers adjacents.

Si bé són oques que habitualment ja busquen menjar fora dels jardins, els veïns creuen que no és casual que els fets passessin el primer dia que els tècnics van entrar al llac per posar-hi cables i enllumenat. Diuen que això va espantar l’animal. L’oca, que va sobreviure a l’impacte, està sent tractada de les ferides en una protectora.

Oca ferida en un atropellament al voltant dels Jardins Torre Girona

Ajuntament i promotora asseguren que l’espectacle “compleix els requisits”

Davant d’aquests informes desfavorables, l’Ajuntament assegura a betevé que “la promotora de l’espectacle ha complert els requisits establerts” i va estar obligada a tramitar una autorització del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat sobre l’impacte de l’activitat en les espècies protegides, que va ser favorable. Les mateixes fonts asseguren també que Parcs i Jardins farà seguiment de l’activitat i de les incidències detectades.

L’empresa promotora LETSGO assegura a betevé que es tracta d’un esdeveniment sostenible i respectuós amb el medi ambient. Afegeix que ha mantingut en tot moment la comunicació oberta amb la UPC incorporant els seus suggeriments al projecte i que té un informe preliminar previ d’impacte ambiental que ha tingut en compte les directrius que incorpora.