Manifestació davant la conselleria d'Economia el 20 de setembre de 2017

(ACN) La secretària del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, ha presentat una denúncia al jutjat de guàrdia pels missatges que s’han publicat a les xarxes socials amb la seva fotografia i que, assegura, contenen expressions amenaçadores. La Fiscalia Superior de Catalunya havia obert diligències d’investigació pel mateix motiu, però ara ha decidit arxivar-les, posant-se a disposició del jutge.

El fiscal Francisco Bañeres denuncia textos que “inciten expressament a l’exercici de la violència física” sobre la secretària, a banda d’altres “de naturalesa clarament ofensiva i vexatòria”. Aquests missatges, diu, porten una fotografia i indicacions que poden facilitar la localització de la persona afectada. Creu que poden ser constituïts dels delictes d’obstrucció a la justícia, descobriment i revelació de secrets i injúries amb publicitat a un funcionari públic. El ministeri públic també havia demanat als Mossos que n’identifiquin els autors, els prenguin declaració com a investigats i remetin un informe per valorar si cal anar més enllà.

Del Toro va declarar sense que es retransmetés cap imatge televisiva del seu testimoni al Tribunal Suprem. Fiscalia constata que aquests missatges són “incompatibles amb els mínims estàndards de convivència exigibles en una societat pretesament democràtica”, i constitueixen una “execrable reacció” a l’actuació de la secretària judicial. El fiscal coneix aquests missatges a través de diversos mitjans de comunicació que se n’han fet ressò.