Unes 1.700 persones i entitats han participat en la definició dels objectius dels diversos plans de barris noubarriencs. Una xifra positiva, segons els organitzadors del procés participatiu, si es té en compte la situació sanitària. A hores d’ara estan endreçant les aportacions, però calculen que es materialitzaran en unes 700 propostes en total.

Tot i les especificitats i reivindicacions històriques de cada barri, hi ha grans eixos que comparteixen: l’ocupació, l’educació i la millora de l’espai públic, tant pel que fa a l’accessibilitat com a aspectes de refugi climàtic.

Nou dels 13 barris es beneficiaran de les ajudes

Els plans de barris 2021-2024 arriben en el cas de Nou Barris, a nou dels 13 territoris: prorroguen la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona), les Roquetes i la Trinitat Nova. S’estrenen Verdum, el Turó de la Peira i Can Peguera, i la Prosperitat. Durant els mesos de novembre i desembre, l’Ajuntament ha acabat de recollir propostes que puguin acollir-se a les inversions d’aquests plans.

Propostes contra l’atur, l’orografia i el canvi climàtic

Ara per ara, i deixant de banda les demandes particulars de cada barri, les aportacions tenen diversos punts en comú.

  • Crear o reforçar projectes educatius i de lleure per als joves.
  • Mesures relacionades amb la formació professional i la millora de l’ocupabilitat, especialment de les persones en situació irregular.
  • Aprofitar els equipaments existents amb usos alternatius, com ara els recintes escolars en cap de setmana.
  • Mantenir o crear punts de suport per a tràmits telemàtics.
  • Millorar l’accessibilitat i connectivitat de l’espai públic, salvant desnivells.
  • Millorar les zones d’estada, creant ombres i refugis climàtics de cara a episodis de calor extrema.

Un procés participatiu entorpit per la pandèmia

L’Ajuntament assegura que no ha estat el procés participatiu que haurien volgut, ja que les restriccions sanitàries han limitat les trobades i reunions. Des de la coordinació dels plans de barris del districte s’han proposat sessions telemàtiques, on hi han assistit unes 250 persones, i l’aportació de propostes a través del web de Decidim.barcelona.

“També hem fet servir, per trencar la bretxa digital, uns carretons al carrer que han contactat amb unes 1.750 persones. Algunes només s’informaven, i altres han proposat actuacions”, explica Suso López, coordinador dels diversos plans d’inversió extraordinària de Nou Barris.

Les propostes concretes, pel mes de març

Ara treballen amb la intenció de plasmar en documents el resultat de la participació. La voluntat de la coordinació dels plans de barris és tenir-ho tot enllestit la primera quinzena de febrer, per tal de reunir-se de nou amb entitats veïnals i acabar d’afinar les mesures. “La voluntat és treballar ja de manera efectiva els plans de barris a partir del març“, assegura López.