Nou dels 13 barris del districte de Nou Barris han entrat en les inversions extraordinàries del Pla de barris 2021-2024. La Zona Nord i la Trinitat Nova prorroguen el seu pla, Verdum s’hi afegeix, conjuntament amb les Roquetes i s’estrenen altres tres barris: la Prosperitat, Can Peguera i el Turó de la Peira.

L’equip coordinador ha començat a dissenyar les línies d’actuació en un procés participatiu que la covid-19 dificulta, però que té un objectiu molt clar: posar el seu gra de sorra per reduir les desigualtats socials.

Un procés participatiu per definir actuacions

Fins ara han començat els contactes amb els diferents barris per començar a traçar les actuacions que es volen fer, en els àmbits de l’educació, l’habitatge, l’ocupació i l’impuls econòmic, els drets socials, la sostenibilitat i l’espai públic. Aquests contactes s’han hagut de fer per via telemàtica per les restriccions sanitàries, un fet que ha deixat palès la necessitat de trencar amb l’escletxa digital en molts territoris.

“Era un problema que ja teníem abans de la pandèmia, com d’altres, i el que ha passat ara és que s’ha accentuat. Ja sigui per manca de dispositius, de connexió o d’alfabetització digital”, comenta Suso López, coordinador del Pla de barris de Nou Barris. “Estem pensant a obrir la participació amb uns carretons mòbils que ens permetin recollir les propostes i suggeriments de la gent al carrer, també”.

A principis del 2021, el document base

L’equip coordinador del Pla de barris de Nou Barris vol tenir enllestit el proper gener el document base amb les línies d’actuació a les quals es destinaran part dels 150 milions d’euros d’inversió extraordinària per al conjunt a Barcelona.

L’objectiu: reduir les desigualtats

La crisi socioeconòmica que acompanya la covid-19 marcarà bona part de les intervencions. A més, l’accessibilitat dels habitatges i l’espai públic seran altres dels eixos que sorgiran entre les propostes. En el cas de Verdum, un dels barris recentment incorporats, es treballarà juntament amb el Pla de barris ja existent a les Roquetes.

En el cas de la Prosperitat, les entitats ja han començat a estudiar les opcions que s’obren amb la iniciativa, sobretot en l’ús de l’espai públic. Per als barris del Turó de la Peira i Can Peguera, el Parc del Turó és una peça clau a treballar com a espai de relació social i comunitària.

“El que fa el Pla de barris és aportar un gra de sorra per a la reducció de les desigualtats en el territoris, que en el context actual hem vist com s’incrementaven encara més del que ja estàvem”, comenta López. La intenció es poder mantenir les accions que ja es duen a terme en els barris de l’antic pla, tot i que les restriccions per la covid-19 ho dificulta. A més, s’hi sumaran les noves iniciatives sorgides de les propostes de les entitats i veïns de la resta de barris.