L’Engràcia ha treballat sempre dins l’`àmbit de la programació informàtica, però ara comença el Grau Mitjà de Cures auxiliars d’infermeria, el més sol·licitat de tot Catalunya. Explica que “sempre he tingut aquesta inquietud, però ara amb la pandèmia he pogut fer el salt”. És una de les vocacions sanitàries descobertes arran del coronavirus. Amb la pandèmia, la matrícula de tots els graus sanitaris de formació professional s’ha disparat. De mitjana, la demanda dela formació professional ha crescut més d’un 23 % aquest curs.

La directora de l’Institut Bonanova, especialitzat en graus sanitaris de formació professional, Montse Blanes, ho té clar: “És evident que hi ha un efecte pandèmia, que ha donat als estudiants uns referents sanitaris clars i visualitzen professions més desconegudes”. Però també alerta que “aquest boom sanitari és insostenible i caldrà prendre solucions de futur”.

Centenars d’alumnes, fora dels graus sanitaris

En aquest centre públic ubicat a l’Estació de França, les preinscripcions s’han incrementat molt aquest any. Especialitats com anatomia patològica, un grau superior pensat per a 30 alumnes per al qual hi ha 409 persones en llista d’espera. Més de 543 estudiants s’han quedat a les portes d’entrar als estudis d’Imatge per Diagnòstic i Mediciona Nuclear (60 places).

Pel que fa al grau mitjà de Cures auxiliars d’infermeria, s’han creat dos grups nous per encabir la demanda. En total hi ha 150 alumnes matriculats i prop de 300 s’han quedat en llista d’espera.

estudiants FP grau sanitari amb mascareta
Aquest curs s’ha disparat la demanda de les especialitats sanitàries de Formació Professional

Al darrere d’aquest boom de matrícula hi ha un canvi de perfil de l’alumnat amb noves procedències. Estudiants que provenen d’altres modalitats, com l’Isaac Carretero, que ha cursat graus de Carrosseria i Automoció però que ara inicia el GM de Cures auxiliars d’infermeria per les bones opcions laborals i perquè vol “canviar els cotxes per una feina més humana”. Fonts dels centres expliquen tenen cada cop alumnat amb edats més diverses i provinents d’altres formacions.

Millorar l’orientació de l’alumnat i la planificació

Des dels centres que imparteixen FP demanen una major planificació a llarg termini i tenir en compte no només la demanda dels estudiants, sinó també el mercat laboral. La directora d’aquest centre explica que han creat dos nous grups del grau de cures d’infermeria per absorbir part de la demanda, però alerta que “no es poden ampliar infinitament les places, perquè no hi ha lloc on fer tantes pràctiques”.

Segons Educació, un total de 264 alumnes catalans han quedat fora d’aquest grau de cures auxiliars d’infermeria. Per fer front a aquest auge de la demanda, Educació obrirà 164 places noves a cinc classes de centres concertats de Barcelona i al Vallès Occidental, on es podrà accedir amb les mateixes condicions que als centres públics. I, a més, també es podrà cursar el grau en línia a través de l’Institut Obert de Catalunya.