L’il·lustrador David Mar era entre els manifestants que el 23 de març van mobilitzar-se al davant de la Delegació del Govern després que es decretés presó provisional per a alguns consellers. No es trobava a primera fila, explica, però durant la càrrega dels Mossos d’Esquadra va rebre un cop de porra a l’ull dret. Va ser, assegura, quan va intentar ajudar una manifestant.

“Em vaig estirar per aixecar-la perquè havia caigut i li estaven pegant-li cops de porra i vaig notar un impacte a l’ull, vaig deixar de veure-hi i em van treure de la manifestació. Aquell dia hi va haver vora una trentena de ferits i el més trist és que la majoria eren amb ferides al cap. Jo mateix vaig anar amb un noi a l’ambulància que tenia una ferida al cap i estava gairebé inconscient”.

A causa del cop de porra, explica, va perdre parcialment la visió de l’ull dret. Hi veu borrós, no pot enfocar bé. Té sort que, amb l’altre ull, la visió queda compensada i pot seguir il·lustrant, la seva professió.

Front comú amb altres ferits en actuacions policials

Passats una mica més de sis mesos vol explicar el seu cas per si això, diu, fa que les coses canviïn. Es posarà en contacte amb altres víctimes de càrregues policials, com Roger Español, per “fer denúncies i manifestos col·lectius”. “No tenim res més en comú que és que estàvem en una manifestació i ens ha tocat. És una ruleta que no hauria d’estar girant”.

Al David Mar li molesta especialment que no es respecti la normativa a les actuacions policials que prohibeix, per exemple, que es colpegi amb la porra de cintura cap amunt. “No se sanciona els agents que no la segueixen per més que hi hagi proves i ells mateixos s’encobreixen”. “Fa molt de mal quan veus polítics que ja no és que no facin res, sinó que ho incentiven i ho protegeixen”.

En el seu cas -lamentablement una excepció, diu-, la denúncia interposada contra l’agent que el va colpejar ha estat admesa i hi haurà, per tant, judici. Fins i tot la fiscalia es planteja incrementar la gravetat penal pels fets si es demostra que les lesions són permanents.