Durant els anys 50 i 60, milers de persones vivien als barris de barraques de Montjuïc fins que es va decidir erradicar el barraquisme en aquesta zona. Ara, 50 anys després, antics barraquistes de Montjuïc han celebrat una trobada per celebrar que fa mig segle que els últims es van traslladar a viure a altres zones de la ciutat i també altres poblacions de l’àrea metropolitana.

La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, ha destacat la importància de les barraques de Montjuïc: era el nucli més gran de barraquisme a la ciutat. Hi van arribar a viure més de 30.000 persones.

“Darrere de cada barraca hi havia una història personal. Crec que en aquests barris es compartia vida. Era una gran família. Ens sentim orgullosos de la nostra història. Gràcies, de tot cor, a totes les persones que heu tornat al nexe que us ha unit després de tants anys i de tanta lluita compartida.”

Amb aquest acte, s’ha volgut reivindicar la gent treballadora i humil que va contribuir a construir la ciutat durant el segle passat.

Els antics barraquistes, molt emocionats

Tot i la distància entre alguns dels que van viure als barris de barraques, els lligams d’amistat continuen. De fet, l’emoció ha imperat entre els més de 500 assistents que han participat en aquest acte en record de les barraques de Montjuïc. Gairebé tots han coincidit a destacar les condicions dures de vida durant l’estada en les barraques. Tot i això, diuen que eren molt feliços.

La trobada ha inclòs exposicions fotogràfiques de com era Montjuïc el segle passat, així com actuacions musicals. L’acte ha conclòs amb un dinar popular dels antics veïns que vivien a les barraques de Montjuïc.

Trobada d'antigues barraques a Montjuïc