El cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar, Joan-Ramon Masclans, ha explicat que han detectat que l’estada a la UCI afecta psicològicament tant al pacient com als familiars, i que aquesta afectació és perllonga fins “molt temps després” que hagin sortit de la unitat. Masclans assegura que millorar-ne les condicions d’estada “fa que molts d’ells també estiguin menys temps ingressats a l’UCI i que, per tant, la seva reintegració posterior sigui més ràpida i millor”.

Entre les mesures que es plantegen, n’hi ha que ja s’estan aplicant en alguns centres hospitalaris, però d’altres que s’hi hauran d’anar introduint. Es proposa, entre altres, ampliar l’horari de visites de familiars, adaptar la il·luminació de l’espai a l’hora del dia per facilitar la conciliació del son durant la nit, que pugui haver-hi música en viu o, fins i tot, permetre que els malalts puguin entrar en contacte amb les seves mascotes.

En el cas de l’Hospital del Mar, l’objectiu és definir en un termini de sis mesos les propostes de mesures que es podrien implementar. Amb aquest horitzó, han creat un “grup focal” integrat per expacients que han passat per l’UCI del centre i els seus familiars, un col·lectiu que Masclans creu que ha de jugar “un paper molt important” en la redefinició de l’espai. El cap del Servei de Medicina Intensiva en posa dos exemples. El primer, les sales d’espera, que remarca que actualment són poc comfortables, i hi afegeix que “qui ens pot dir com vol aquesta sala d’espera són els familiars que han viscut això”. El segon és la llum: “Segur que els expacients ens poden ajudar a quin tipus d’il·luminació volen”.