La portaveu de la Comunitat de Sant Egidi, Elisabet Pratdesaba, ha afirmat que “la supressió de la pena capital al segle XXI podria tenir el mateix efecte que va tenir l’eliminació de l’esclavitud al segle XIX”. Pratdesaba ha dit que Europa “ja ha estat alliberada d’aquesta pràctica”, que el proper continent podria ser l’Àfrica i que cal lluitar-hi amb força a l’Àsia i els Estats Units.

Des de la Comunitat de Sant Egidi consideren que, tot i que s’ha registrat una davallada dels països que apliquen la pena capital, en algunes zones encara són freqüents les execucions extrajudicials i recorden que “afegir violència a violència, encara que sigui institucionalitzada, no només no resol els problemes sinó que enverina la societat”.

Set hores per a la cadira elèctrica

A l’acte, que commemorava la primera abolició per llei de la pena capital, el 30 de novembre del 1786, al Gran Ducat de la Toscana, hi ha intervingut l’activista Billy Moore, excondemnat a mort per l’assassinat d’en Fred Stapleton. Moore, que amb 22 anys va matar l’home quan intentava robar al seu domicili, va restar empresonat 17 anys al corredor de la mort a Geòrgia (Estats Units) i, en una ocasió, va evitar la cadira elèctrica només set hores abans d’asseure-s’hi. Anys després de ser posat en llibertat, viatja arreu del món per explicar la seva experiència.

En un discurs en què ha desgranat algunes experiències dels anys que va passar al corredor de la mort, ha explicat que la relació epistolar que va mantenir amb la família de la víctima, a qui va demanar perdó, va ser una de les claus que el van salvar de la cadira elèctrica. Els familiars de Stapleton, que eren cristians, van lluitar fins al final amb l’argument que després de la mort d’en Fred ara no volien perdre un altre membre de la família.

Segons Moore, la pena capital no és un tema judicial sinó polític que afecta, sobretot, les persones pobres que no tenen poder ni representació legal. L’activista ha posat com a exemple la tràgica història d’un home amb retard mental a qui va ensenyar a llegir i escriure a la presó. Moore es va assabentar de la possibilitat d’evitar la mort en casos de problemes mentals mitjançant la validació a través d’un test que el condemnat va fer i que, en aquesta ocasió, va superar per un punt. “He passat el test per primer cop a la vida”, li va dir amb satisfacció. I després va ser executat. “La violència no és la resposta, la resposta és la pau i l’amor, que se sobreposa a l’odi i la violència”, ha afirmat Moore.

La façana de l’Ajuntament, de blau

Per fer més visible la reivindicació per posar fi a la pena de mort, la façana de l’Ajuntament s’ha il·luminat de color blau.