(ACN i Redacció) L’Hospital Vall d’Hebron ha operat amb èxit el primer cas de nen bombolla -immunodeficència combinada greu- detectat amb la prova del taló. Es tracta d’en Derek, ara un bebè de 13 mesos, i que amb només tres va rebre un trasplantament de sang del cordó umbilical, que conté un elevat nombre de cèl·lules mare que es poden convertir en cèl·lules del sistema immunitari en qui el rep. Segons Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències, això va permetre a l’organisme del petit “començar a desenvolupar el sistema immunitari pas a pas”. En un mes, la situació havia millorat fins al punt que en Derek ja va poder tornar a casa i ara, els metges confirmen que té un sistema immunitari “normal” i que “està curat de la seva malaltia”.

El sistema sanitari públic de Catalunya va introduir la immunodeficiència combinada greu en el cribratge neonatal el gener del 2017 per avançar-ne la detecció i el trasplantament, garantia d’una major supervivència, que pot passar del 40 al 95 %. Des que aquesta malaltia es va incorporar a la prova del taló, s’ha fet a 135.000 nadons.

L’experiència familiar

En Derek comença ara a fer vida normal i comença a caminar. Ho han explicat les seves mares que asseguren que el procés de tot el tractament del petit ha estat “dur”, perquè no han pogut fer una vida normal i s’han passat gairebé quatre mesos ingressats a l’hospital, en una habitació aïllada. Raquel Colomer i Nerea Hermoso expliquen que el seu fill “és molt bo” com a pacient i com a nadó.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a