L’incident de caràcter racista en un vol de Ryanair de Barcelona a Londres de divendres, 19 d’octubre, ha esdevingut viral. El vídeo, gravat per un passatger, ja té més de sis milions i mig de reproduccions només a Facebook, i ha aixecat molta controvèrsia a les xarxes i als mitjans de comunicació del Regne Unit, que se n’han fet ressò.

La víctima reclama una disculpa

‘The Guardian’ ha entrevistat la víctima dels insults, Delise Gayle, una dona de 77 anys i negra. Gayle ha reclamat que l’aerolínia es disculpi amb ella pel tracte que va rebre a bord de l’avió, ha dit que se sent deprimida i que no entén per què van abusar d’ella. La dona també ha explicat més detalls de com va succeir tot plegat. Assegura que tot va passar quan el passatge estava embarcant a l’avió. Ella s’asseia al seient que hi ha al passadís i un home li va demanar que el deixés passar fins a la finestra. A continuació la dona, que pateix artritis, li va respondre que s’apartaria de seguida. Malgrat tot, ell va exigir que fos immediatament i la va començar a agredir verbalment i li va arribar a dir “lletja negra bastarda”.

Crítiques a l’actuació de la tripulació

També n’ha parlat algun testimoni dels fets com David Lawrence, l’autor de la gravació, en una entrevista a la BBC. Lawrence ha criticat l’actitud del personal de cabina de Ryanair, de qui diu que no va defensar prou l’afectada.

Ryanair no dona explicacions

Per la seva banda, Ryanair s’ha limitat a dir que la companyia està al corrent del vídeo i que ha comunicat l’incident a la policia d’Essex. I un responsable de l’aerolínia ha declarat que no poden donar explicacions del cas perquè hi ha una investigació en curs.

L’Ajuntament i Foment rebutgen els fets

El govern municipal de Barcelona ha condemnat els fets i ha anunciat que presentarà una denúncia contra l’autor de l’agressió verbal i contra la companyia. Per la seva banda, el Ministeri de Foment ha dit que analitzarà el cas per tal de determinar si pot sancionar el passatger per conflictiu tal com marca la normativa.

Per quin delicte es pot investigar el protagonista de l’incident?

Andrea Accuosto, advocada penalista i membre de la Comissió  de Dones del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ha defensat en una entrevista a betevé que l’home que va protagonitzar l’incident podria ser acusat per via penal d’almenys tres delictes: d’injúries -per vulneració del dret a l’honor-, de vexacions o maltractaments, o un delicte d’odi contra persones d’altres ètnies o races.