Fa cinc mesos que van començar les obres per construir les sortides d’emergència del túnel de l’AVE, una de les quals a la cruïlla del carrer de Mallorca amb Nàpols. A l’estiu, els comerciants ja es van queixar de l’afectació en les vendes. Ara, veïns i botiguers reiteren que els treballs generen contaminació ambiental i acústica, a més d’augmentar la inseguretat a la zona. Per això, reclamen que es busquin solucions i els comerciants també demanen que es faci alguna cosa per compensar les pèrdues, sobretot tenint en compte que les obres s’allargaran fins a finals del 2019.

Contaminació i baixada de les vendes

La Maria Cristina i el Lluís viuen a sobre del negoci que regenten just a tocar de les obres que s’estan fent a la cruïlla de Nàpols amb Mallorca. Des que van començar els treballs, s’han queixat reiteradament del soroll i la pols que arriba a casa seva. Són conscients que les obres s’han de fer, però reclamen que es controli la contaminació. “Estem de 13 a 14 hores ensumant aquesta olor del gasoil, amb un soroll que fa el generador horrorós”, explica Maria Cristina Alen, “hem acabat tots tenint mal de cap”. Es queixen també que les obres han amagat la zona i això ha hi fet augmentar la inseguretat. Per això, reclamen que es millorin la il·luminació i la vigilància.

A les queixes veïnals, s’hi sumen les dels comerciants. Diuen que, des que van començar els treballs, les vendes han baixat un 60 %. Purificación Gómez, del restaurant cafeteria L’Orquídia, demana ajudes: “El que m’agradaria seria una ajuda en Seguretat Social i IRPF per poder mantenir els mateixos treballadors que tinc ara, que fa anys que estan amb mi”.

Adif diu que l’afectació anirà disminuint

Per la seva banda, Adif ha obert una oficina d’informació al número 517 del carrer d’Aragó i assegura que manté contacte amb els veïns. Quant a la il·luminació provisional, com el perímetre de tancament i les balises, diu que estan en concordança amb les directrius de l’Ajuntament. També afirma que tracta de minimitzar l’impacte de l’obra, que anirà disminuint quan avancin les fases. A final d’any, per exemple, ja es podrà circular per Mallorca.

El districte s’ha ofert a fer de mitjancer

El districte no hi té competència, però s’ha ofert a donar-los suport. El conseller de l’Eixample, Francesc Magrinyà, ha demanat als veïns que li facin arribar totes les demandes i que intentaran, en la mesura del possible, fer d’intermediaris. Ja han promogut una reunió, prevista per al dia 29 d’octubre. Els veïns esperen que la trobada sigui satisfactòria perquè en les tres anteriors, diuen, no han obtingut cap resultat.