La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca celebra aquest divendres el desè aniversari. Un període en què l’entitat ha aconseguit “moltes petites victòries”, segons Juanjo Ramon, portaveu de la PAH, “com aturar milers de desnonaments, aconseguir dacions en pagament, negociar lloguers socials i forçar l’aprovació d’una llei catalana d’emergència habitacional”.

La plataforma ha celebrat l’efemèride amb un acte com els que l’han definit durant tots aquests anys d’existència: una protesta. En aquesta ocasió, desenes de persones han mostrat el rebuig contra la Sareb, a qui acusen de negar-se a parlar amb les famílies que viuen en pisos de propietat seva i que volen pagar un lloguer social. A Catalunya la PAH gestiona 300 casos en què la Sareb és la propietaria dels habitatges, i afirmen que no troben cap interlocutor per negociar. Segons les darreres dades de l’Ajuntament, a Barcelona la Sareb té una cinquantena de pisos buits.

Més d’un centenar de persones han participat en aquesta mobilització, inclòs el Sindicat de Llogaters. Primer s’han plantat davant del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, al número 19 de la rambla de Catalunya, i després s’han desplaçat fins a la cantonada amb la Gran via de les Corts Catalanes, on hi ha una gestoria contractada per la Sareb.

Quatre activistes de la PAH han pujat a les oficines de la gestora per parlar amb algun responsable. Tot i que en un primer moment no ho han aconseguit, després sí que ha estat possible gràcies a la mediació dels Mossos d’Esquadra. Des de la plataforma demanen que obrin quatre oficines a Catalunya -una per província- per poder negociar.  La protesta a les portes de l’edifici s’ha allargat durant gairebé dues hores.

La llei 24/2015, recuperada

L’aniversari de la PAH ha coincidit a més amb la publicació al BOE de la sentència del desistiment del recurs contra la llei d’habitatge 24/2015. Recordem que el PP havia presentat el recurs al Tribunal Constitucional, però mesos més tard,  l’executiu de Pedro Sánchez i el govern català van acordar aturar-lo.

Entre altres coses la llei obligarà les entitats bancàries i grans patrimonis a oferir pisos buits per a lloguer social i renegociar el deute dels desnonats. Una notícia que han celebrat tant la PAH com el Sindicat de Llogaters, però també han recordat que cal que aquesta mesura s’estengui a tot l’Estat.

Per això, els dos col·lectius han iniciat aquesta mateixa setmana una campanya a tot Espanya amb el lema #PorDerechoAVivienda amb què volen pressionar el Govern espanyol perquè faci un decret llei que garanteixi aquests mateixos drets a tot el país.