Després dels aldarulls al voltant de la Delegació del Govern espanyol aquest diumenge a la nit, a les nou del matí s’han reunit el president del Parlament, Roger Torrent, amb el màxim responsable dels Mossos, Ferran López, que va agafar el relleu del major Trapero. Una trobada que sembla que s’ha fet a petició de López.

Ferran-Lopez-Mossos-Parlament

Tots dos s’han vist durant uns minuts passats quarts de nou del matí. Tot i que no ha transcendit el contingut de la reunió, tot indica que han parlat del dispositiu policial en les manifestacions d’ahir, que van tancar-se amb 92 ferits lleus a Barcelona, entre els quals 23 agents policials. A les protestes, els Mossos van detenir nou persones, quatre de les quals han passat aquest dilluns a disposició judicial i cinc més han sortit en llibertat però hauran de declarar davant el jutge.

Crítiques per l’actuació dels Mossos

L’actuació dels Mossos se situa en el punt de mira, després del dispositiu policial a l’entorn de la Delegació del Govern espanyol. Des de l’entitat en defensa dels drets humans Irídia, acusen els Mossos d’haver dispersat els manifestants de forma perillosa i il·legal, conduint les furgonetes d’una forma que podria provocar atropellaments.

Des d’Irídia també han criticat el suposat ús d’armes que disparen bales de goma o el fet de disparar salves intimidatòries, fets que asseguren estan prohibits pel Parlament.

El Síndic estudiarà l’actuació policial

El Síndic de Greuges de Catalunya estudiarà d’ofici l’actuació policial dels Mossos arran de les manifestacions que hi va haver aquest diumenge a les capitals catalanes.  Segons el Síndic, “gairebé un centenar de persones han resultat ferides per les càrregues policials que els Mossos d’Esquadra van fer, principalment, davant la Delegació del Govern de Barcelona i la Subdelegació del Govern de Lleida. L’actuació policial també va comportar maniobres de dispersió amb els furgons policials, a la vegada que s’han relatat episodis d’utilització de pilotes de goma i manca d’identificació d’alguns agents”. A més, també s’ha tingut coneixement de la detenció de sis persones pels incidents.

L’entitat demanarà informació al Departament de Salut i al Departament d’Interior per valorar l’actuació policial. Rafael Ribó vol saber el nombre d’agents que van participar en l’operació, si anaven degudament identificats i quin material van utilitzar els Mossos durant el desplegament. També s’interessarà pel nombre de ferits i l’estat en què es troben.

Els Mossos denuncien agressions i demanen suport social

El principal sindicat policial SAP-FEPOL, ha volgut sortir del pas de les crítiques per l’actuació policial a través d’un comunicat en què mostren el suport als agents i condemnen de forma rotunda les agressions que van patir els Mossos. A la nota, fan una crida a tota la societat a actuar amb “calma i serenor” i demanen no polititzar l’actuació policial.