Les sales de concerts de Catalunya porten pràcticament tancades des que va esclatar la pandèmia. En concret, des del 15 de març del 2020. Des de llavors, només han pogut obrir intermitentment les més petites. Les que acullen no més de 150 persones. De fet, no ha reobert cap sala al 100 % amb programació estable, segons l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC). Totes ho han fet temporalment i dins de cicles subvencionats. Carmen Zapata, gerent de l’associació, avisa que és una “impressió falsa” pensar que les sales petites, les que sí que han pogut obrir recentment, ho han fet pel seu propi peu. “No es pot considerar una obertura, estan sent subvencionades”.

Zapata alerta que almenys quatre sales petites de concerts de tot Catalunya ja han abaixat la persiana per sempre i “10 són a l’UCI”. Això sí, no ha volgut que transcendeixin públicament els noms de les sales per evitar l’especulació immobiliària dels locals. “Perquè l’economia del sector sigui viable, les sales han de poder obrir amb un 70 % d’aforament i amb servei de begudes”, afegeix. També ha instat les administracions a permetre que les sales grans, com ara Razzmatazz o Apolo, puguin obrir en horari diürn, cosa que ara no poden fer ni per acollir cicles com ho fan les petites, perquè ho tenen prohibit per llei.

Pendents de flexibilitzacions en el sector

A la sala Soda Acústic, situada al carrer de les Guilleries, hi programen música jazz jove i ‘underground’, però amb les restriccions vigents i per les seves dimensions no els surt a compte obrir. És per això que s’aferren a un possible escenari més favorable per al sector a l’estiu. Ara com ara, “sense poder servir a la barra, amb un aforament limitat al 30 % i en horari laboral no obrim perquè és impossible programar un concert”, ha dit el gerent de la sala, Mohand Becari, a betevé. “Estem en una situació molt crítica. El que guanyem és per pagar els músics i així i tot és una misèria”, afegeix.

De fet, els concerts que han pogut programar recentment han estat en col·laboració amb l’ASACC, perquè sense subvencions d’aquest tipus, asseguren, no poden programar res.

Per poder tornar a obrir hem de tornar a la normalitat de tota la vida. Ara ho tenim tot just per sobreviure, ho fem per amor a la cultura. Si no donem nosaltres aquesta oportunitat als músics que acaben de començar, qui ho farà?
Mohand Becari, propietari gerent de la sala Soda Acústic

Becari creu que la sala està condemnada a tancar la porta definitivament si les normatives que surtin els mesos vinents no són favorables. “Si a l’estiu podem obrir al 50 %, ho intentarem, però per amor a l’art. Un sacrifici. Si no tornem a la normalitat, serà l’última temporada que podrem resistir”.

Activitats en horari diürn

La sala Sidecar és un clar exemple de les sales que amb poca capacitat d’aforament estan reobrint gràcies a les subvencions. Actualment participa del cicle SalaCat i ofereix concerts limitats a 17 persones, totes assegudes i amb mascareta. Ampliar els horaris a la tarda és una opció que els ha permès recuperar certa normalitat. “La Sidecar tradicionalment sempre ha fet exposicions de fotografia, il·lustració, etc. Per tant, no es tracta de cap novetat obrir en aquest horari. “Ens encanta la iniciativa i creiem que s’ha d’aprofitar”, ha dit el director de la sala, Roberto Thierd.