Un centenar de persones s’han aplegat davant de la Residència Bertran i Oriola, al barri de la Barceloneta, per homenatjar les 42 persones que hi van morir per causa del coronavirus. Familiars, treballadors, veïns i amics s’han trobat davant de l’equipament per recordar els difunts, a través del relat dels fills.

Paral·lelament, davant d’una pancarta amb el lema “Ni oblidem ni perdonem”, han anunciat la creació de la Plataforma de Víctimes Bertran i Oriola. Reclamen una investigació que aclareixi “perquè van deixar morir els seus familiars” i alhora demanen responsabilitat a l’empresa Eulen, gestora de l’espai en el moment dels fets.

Com a plataforma volen treballar per ajudar a crear un nou model de residència pública de qualitat. Reclamen que la llei de residències estatal incideixi en un “canvi de model més humà i centrat en les persones, no en els diners”. En aquest sentit, també demanen un seguiment setmanal des del CAP de referència amb un metge i una infermera.

Un any de la intervenció al centre

Precisament, aquesta setmana fa un any que el Consorci Sanitari de Barcelona va intervenir l’equipament per ordre de la Generalitat a causa de la gestió que s’estava fent de la pandèmia i la gran quantitat de morts que s’hi van produir.

Es va rellevar la direcció del centre per intentar estabilitzar-ne la situació després de detectar-hi “mancances en el tracte a les persones residents”. Tot plegat després de les queixes de familiars de residents i de dues inspeccions al centre residencial. En el moment de la intervenció només hi quedaven 18 residents.