Nens a l'hospital

(ACN) El virus que més sovint provoca una bronquiolitis en infants, el virus respiratori sincicial (VRS), ha aparegut en les darreres setmanes després de mesos pràcticament sense circular. Els experts creuen que són casos esporàdics que no sembla que hagin d’augmentar. El VRS circula d’octubre a març, però aquesta temporada, en plena pandèmia del coronavirus, només s’havien registrat set casos en total fins al febrer entre els 14 hospitals de la xarxa de vigilància. Des de principis de març s’han confirmat uns 10 casos de mitjana cada setmana, segons dades consultades per l’ACN. Els pediatres també detecten més refredats i gastroenteritis que a l’hivern; el que seria “una primavera virològicament normal”, diuen, si no fos la del 2021.

El virus respiratori sincicial és un dels que més preocupa en pediatria, ja que pot causar bronquiolitis en els infants més petits. “Estem fent un seguiment molt estricte de la situació”, assenyala el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa de Pediatria del Vall d’Hebron, el doctor Pere Soler, a l’ACN. Per al doctor Soler, les dades ara com ara són “tranquil·litzadores”, ja que la tendència sembla estable i no s’espera que creixi de forma substancial. “Ens trobem que fa unes setmanes que el VRS comença a circular. Ha passat d’estar molt per sota de la normalitat a estar dins de la normalitat en una època ja no epidèmica”, indica el doctor Soler.

A França, les UCI plenes a causa d’aquest virus

A França, les dades de VRS i bronquiolitis van empitjorar molt fa unes setmanes, amb les UCI plenes a causa d’aquest virus —situació que sol produir-se als hiverns—, i això va encendre alarmes entre els infectòlegs i pediatres d’altres estats. “No ens estem trobant en aquesta situació ni molt menys, ni a l’atenció primària ni als hospitals”, precisa el doctor Pepe Serrano, vocal de la Societat Catalana de Pediatria i pediatre d’atenció primària.

Incògnites sobre els altres virus

En la pandèmia de la covid-19, els altres virus han estat pràcticament desapareguts aquest hivern, tot i que de manera heterogènia. Les mesures per evitar contagis de covid-19, com la mascareta i el rentat de mans, i l’anomenat ‘efecte nínxol’, que es produeix quan l’entrada d’un virus predominant desplaça els altres, són els factors que expliquen que virus com el VRS i el de la grip hagin tingut una incidència pràcticament nul·la.

Ara, una de les incògnites és si alguns virus reapareixeran fora de la seva temporada. Tot i que els experts no creuen que passi, almenys en forma de pic, es mostren molt prudents per la gran incertesa del context pandèmic i per un comportament molt variable del virus entre països. Austràlia va tenir el pic de VRS desplaçat en el temps un cop l’epidèmia de coronavirus estava en fase de control, tot i que amb una menor incidència, mentre que altres països no l’han tingut, o molt diferent és el cas de França.

“No podem predir-ho, però crec que no veurem ni grip ni virus respiratori sincicial aquest any. Són virus en què el factor climàtic té una influència important i probablement estem fora d’aquesta situació”, afirma el doctor Pumarola, que afegeix: “Hi ha una infinitat d’incògnites i l’únic que podem fer és una vigilància molt propera i seguir dia a dia el que passa per prendre les mesures pertinents. És imprevisible i no tenim una bola de vidre”.