La Creu Roja ha reforçat aquesta setmana els operatius d’emergència per l’onada de fred i ja té a punt el dispositiu que s’activa conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona quan la ciutat voreja els zero graus de temperatura, quan s’activa l’operació fred en fase d’alerta.

Quan s’arriba a aquest punt, s’activen més places d’albergs per a persones sense llar i a més, es fa una cerca activa de persones que dormen al ras per oferir-los allotjament nocturn, una tasca que fan equips de la Creu Roja amb equips municipals dels CUESB. La responsable dels projectes d’intervenció social de la Creu Roja a Barcelona, Sílvia Delgado, ha explicat que molts dels dispositius que d’activen també es fan amb les altes temperatures, que afecten especialment la gent que viu al carrer i les persones que viuen soles.

En total, en la fase preventiva de l’Operació Fred a la ciutat hi ha 2.900 places nocturnes. D’aquestes, 400 llits es van habilitar a finals de novembre, com ja es fa des de fa tres hiverns, i se sumen al nombre de places que hi ha durant l’any. Si s’activa la fase d’alerta, s’amplien el recursos per adaptar-se a la situació.

Creixen un 6 % els casos de pobresa energètica

El Centre d’Operacions de la Creu Roja ha començat la feina preventiva de seguiment telefònic que fan amb persones grans o amb diversitat funcional que viuen soles quan arriba el fred. Posen els esforços en la detecció dels qui pateixen pobresa energètica. Durant el 2020 la Creu Roja ha atès 2.195 persones a Catalunya per qüestions relacionades amb la pobresa energètica, xifra que representa un augment del 6 % respecte a l’any anterior. En total, des de principis del 2020 s’han dut a terme 3.057 intervencions en aquest àmbit.

Enguany, l’organització ha repartit lots d’eficiència energètica a 751 persones i 781 han rebut ajudes a l’hora de fer els pagaments de subministraments bàsics a tot Catalunya.