Els nord-americans residents a Barcelona han seguit amb preocupació els esdeveniments que han sacsejat els Estats Units en aquests primers dies de 2021. L’assalt al Capitoli per part de centenars de seguidors de Donald Trump per evitar la votació del Congrés per ratificar Joe Biden, els ha trasbalsat.

Assalt a la democràcia

Per Steven Tolliver, portaveu de Democrats Abroad, els fets ocorreguts a Washington deixen en una situació molt delicada la democràcia dels Estats Units. A Tolliver les imatges de l’assalt al Congrés li han recordat les que es van produir el 23-F de 1981 a Espanya amb l’intent de cop d’estat per part del coronel Antonio Tejero.

Democrats Abroad creuen que, amb l’arribada de Joe Biden a la presidència, s’obre un període per mirar de refer el diàleg entre dues Amèriques enfrontades.

Oportunitat per enfortir el sistema

Per Víctor Horcasitas, president de l’American Society of Barcelona, la invasió del Capitoli ha estat molt preocupant però també posa sobre la taula la importància d’enfortir els mecanismes democràtics nord-americans.

Per Horcasitas, republicà confés, els fets d’aquest dimecres demostren que “protegir la democràcia no és una feina fàcil” i creu que, aquest episodi, enfortirà les mesures de seguretat que han de protegir els símbols del seu país, com ara el Congrés.

Si bé Horcasitas creu que la invasió del Capitoli no ha tingut un impacte gaire significatiu en el dia a dia del país, sí que assegura que les persones que van entrar-hi són “terroristes domèstics” i que les quatre persones que van perdre la vida en els aldarulls no eren persones innocents.

Cal inhabilitar Trump

Segons Boyd Cohen, resident nord-americà a Barcelona, les “imatges de l’assalt van ser al·lucinants” i li van recordar a situacions “més típiques de Veneçuela i no dels Estats Units”.

En aquest sentit Cohen, que va viure els fets del procés català amb un cert distanciament, ara considera que Catalunya sembla Suïssa comparat amb uns EUA, molt tensionats per un “Trump descontrolat”.

Per aquest motiu també creu que a l’encara actual president dels Estats Units, Donald Trump, se li hauria d’aplicar l’esmena 25, que l’incapacitaria fins que Biden prengués possessió el dimecres 20 de gener.